Приложения, улесняващи живота на фрийлансъра

DPPN7K91XZ

Всеки фрийлансър може да потвърди, че когато организирате дейността си сами, всички инструменти, спестяващи време и усилия, са добре дошли. Цената на свободата в работата е, че разчитате сами на себе си. При това положение трябва да пазите силите си за важните неща. Не се превръщайте в денонощно работеща машина – изпробвайте някои от приложенията, ако досега не сте го направили, и си спестете поне част от главоблъсканиците, свързани с подробности в дейността ви.

Инструменти за управление на времето

Темата за ползата от ефективното управление на времето е обсъждана безброй пъти. Да си дойдем на думата – ето няколко идеи за приложения, които да ви помогнат да организирате задачите си по-добре:

 1. Teux Deux ще ви свърши добра работа. Приложението има удобен дизайн и е интуитивно. То спечели популярност, след като Сет Годин сподели, че го използва.
 2. Rescue Time ви помага да разберете къде губите най-много време и как да оптимизирате максимално работния процес.
 3. Toggl се инсталира лесно като разширение на браузъра ви и проследява прекараното време в даден сайт. Това ви прави по-осъзнати, кара ви да дефинирате приоритетите си и да се фокусирате.
 4. TextExpander пък ви позволява да губите по-малко време в писане на имейли, като ви предлага най-често използваните от вас думи, фрази или дори параграфи и изображения, за да ви спести търсене, писане и най-вече безценно време за извършване на едни и същи или подобни операции.

Приложения за писане

За фрийлансърите, изкарващи хляба си с писане, а защо не и за всички останали. Динамичната ви работа предполага, че невинаги сте на едно и също място, използвате един и същи компютър и една и съща програма за писане. Няколко идеи за тези случаи:

 1. Безплатна алтернатива на стандартния платен офис пакет е OpenOffice.
 2. Ако не държите да запаметявате файловете на харддиска си, можете да използвате Google Docs.
 3. WriteRoom (iOS)/ DarkRoom (Windows) – за да пишете, без да се разсейвате. Само вие и текстът ви на черен фон на цял екран.
 4. Ако горните две приложения не са вашите и вдъхновението ви извира от естетиката, опитайте да персонализирате по свой вкус вида на програмата ZenWriter.

Приложения за организиране на информация и планиране на задачи

 1. С Dropbox всички файлове, които са ви необходими, са достъпни на всички ваши устройства, което само по себе си е огромно улеснение.
 2. Shoeboxed е приложение, с което можете да сканирате и организирате разписки, визитни картички, да създавате отчети за разходите и т.н.
 3. Онова, което не могат да направят напомнящите имейли, гласовата поща или разноцветните листчета, залепени на хладилника, могат да го направят текстовите съобщения. Обръщаме много повече внимание на тях, защото постоянно проверяваме телефоните си. С Oh, Don’t Forget… изпращате съобщения до себе си в точното време и си напомняте за важните задачи.
 4. Remember The Milk е друго подобно приложение, което е страхотно и се харесва от потребителите, опитващи се да организират задачите си успешно.

Свързани публикации