Признаците, че сте щастливи в работата си

Източник: Flickr.com (Автор: 드림포유)

Източник: Flickr.com (Автор: 드림포유)

Без значение дали сте самостоятелен предприемач или служител, работата в офиса ви отнема 8-10 часа на ден, а често и повече. Като прибавим и стандартните 8 часа за сън, можете сами да пресметнете, че работата отнема повече от половината от будното ни време, поне в работните дни на седмицата. Затова е и особено важно да работим нещо, което ни прави щастливи и удовлетворени. Нямаме на разположение стотици години, в които да експериментираме с едно или друго, важно е бързо да намерим правилната за нас работа. А в случай на съмнения, долните симптоми ще ви посочат, дали правите нещо, което ви радва.

  • Времето в офиса лети и човек губи представа за него.
  • Имате усещането, че правите нещо ценно. Чувствате се изпълнени.
  • Сутрин се събуждате с приятно усещане.
  • Чувствате колегите в офиса, дори и да са ви началници, като работни партньори и ви е приятно да работите с тях.
  • Не се оплаквате от дреболии.
  • Не се притеснявате, че трябва да преодолявате препятствия и трудности.
  • Когато говорите за работата си, излъчвате енергия и ентусиазъм.
  • Чувствате, че работата ви е ваше естествено продължение, изява на личността ви.
  • Проявявате интерес и към други задачи в работата, независимо, че не са ви възложени.
  • Чувствате се уморени в края на деня, но по един приятен и удовлетворителен начин.

Излишно е да влизаме в детайли и да поясняваме всички тези знаци за щастлив офисен живот. Ясно е какво означават и за хората, които са щастливи в работата си, те звучат познато. Когато подобни хора ги четат в списък като горния, те се усмихват вътрешно и си казват обикновено: „Да, така е, точно така е.“

Почтеността и трезвата преценка обаче са нужен и уместен коректив. Не е възможно винаги и всеки да демонстрира всички признаци на щастие в работата. Подобни идеални ситуации са практически несъществуващи. Винаги ще има кой да ви подразни, все ще има повод за оплаквания, а времето понякога се влачи, защото сме хора и ни се иска да сме на плажа при 30 градуса, независимо колко си обичаме работата. Но принципът е ясен – щастливите от работата си хора са личности, на които може благородно да се завижда, защото за тях извършваните дейности не са тягостно бреме, целящо просто да ги прехранва. Те са индивиди, изпитващи усещане за удовлетвореност и хората около тях, са обикновено също по-щастливи, защото не се налага да търпят постоянно мрънкане, оплакване и жални погледи.

Не винаги е лесно или възможно човек да работи „работата на живота си“, тъй като има много пречещи обстоятелства – обективни и субективни – но е повече от очевидно, че има невероятно много доводи, в полза на намирането на правилната за нас работа. В крайна сметка, в ценностната пирамида на Маслоу, чувството за самоактуализация и реализация на личния потенциал, са неслучайно на върха.

Свързани публикации