Програма за подпомагане на служители

Всяка компания се нуждае от здрави, спокойни, концентрирани и ефективни служители, за да постига бизнес целите си и да се развива, защото психичното здраве на всеки човек е в основата на успеха му като професионалист.

ТаняДнес разговаряме с Таня Стоянова, Административен директор на Програмата за подпомагане на служители (ППС), предлагана от ПИК Център в партньорство с JobTiger.

Здравейте, какво представлява Програмата за подпомагане на служители?

ППС е известна в САЩ, а и вече навсякъде по света като EAP – Employee Assistance Program. Тя представлява набор от услуги, които работодателят осигурява за своите служители. Основният пакет услуги по ППС е психологическият пакет. Той включва психологическо консултиране и емоционална подрепа за служителите и техните сeмейства. Това може да се осъществява по няколко начина – консултации лице в лице, по телефон и скайп.

В основния психологически пакет влизат също и кризисните интервенции на работното място в случай на трагични или изключително травмиращи събития засягащи целия екип или персонал.

Каква е разликата между стандартните методи на предоставяне на психологически услуги и ППС?

Между методите има значителни разлики, но най съществените са:

1) ППС предоставя на служителите на своите клиенти специална телефонна линия, която е отворена 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Ние сме на разположение винаги, когато някой се нуждае от нас.

2) От изключително голямо значение е конфиденциалността на предоставяните услуги. ППС осигурява на ползващите услугите и (служители и близките им) 100% поверителност. Ние не разкриваме имена и обсъждани казуси, дори пред работодателя.

3) Никой психолог на щат не обслужва семействата на служителите, а ние смятаме, че това е изключително важно.

4) ППС предоставя външна независима висококвалифицирана подкрепа, като защитаваме интересите и на работодателя и на служителя.

5) Ние предоставяме много различни видове консултации в зависимост от конкретните нужди на клиента: индивидуален коучинг, брачни консултации, насоки за родителите, методът Детски умения, анти-стрес програми и не на последно място – ФРП (Фокусирана към решения кратка терапия).

6) Методът, по който работят всички наши психолози е Фокусирана към решения кратка терапия. Това е подходът, по който се работи навсякъде по света при предоставяне на услуги по ППС.

Включват ли се и други услуги в ППС освен психологическите?

Да, Програмата за подпомагане на служители предлага изключително гъвкави решения и пакети, съобразени с конкретните нужди на всяка организация. Към психологическия пакет може да се добавят правни и финансови съвети, специализирани услуги за мениджъри, семинари и уъркшопи и голямо разнообразие от wellness/wellbeing мероприятия на работното място.

Програмата е изключително полезна и защото е практически насочена към конкретни стъпки, които да предприемем СЕГА и УТРЕ, насочена е към решения и постигане на бързи резултати. Нашата статистика показва, че средно са необходими между 2 и 3 срещи на клиента, за да получи той подрепата, за която е дошъл.

Какви са ползите за работодателите, инвестирали в Програмата за подпомагане на служители?

ППС служи като основен отдушник на стреса на работното място и вкъщи. Използвайки безплатно конфиденциалните услуги на Програмата, служителите имат бърз достъп до много ресурси, които работодателят е осигурил за тях. Това редуцира значително отсъствията от работа, пропиляното работно време, повишава мотивацията и работоспособността на служителите, а оттам и производителността.

Повече информация за Програмата за подпомагане на служители може да намерите на адрес: http://www.jobtiger.bg/EAP

Публикации от серията