Психология на боледуването на работа

Психология на боледуването на работа

Не се чувствате добре. Трябва ли да си вземете болничен, или ще преболедувате на крак? Отговорът на този въпрос рядко е съвсем ясен, напомня Georgina Kenyon от BBC.

Ходите ли на работа на всяка цена, дори когато не смятате, че е особено разумно? Това е тенденция в поведението, наречена презентизъм – тялом сте в офиса, но духом сте другаде. В случай на заболяване, тялом сте на бюрото си, опитвайки се да си придадете човешки вид и да сведете кихането, кашлянето и подсмърчането до минимум, като същевременно изпълнявате задълженията си, а духом сте под завивките на леглото вкъщи.

Каква полза има фирмата от служител в това състояние? Немалко изследвания показват, че когато работите, докато сте болен, изпълнявате задълженията си по-зле, по-вероятно е да допускате грешки и да сте по-малко бдителни. Освен това ще си навлечете гнева на колегите си, до които сте в непосредствена близост. Не само, че хремата ви е дразнеща, но и е напълно възможно да ги заразите.

Известна е и обратната страна на монетата – има немалко хора, които злоупотребяват с болничните и не спират да се оплакват, макар че не страдат от нищо сериозно.

Повечето от нас са някъде между двата типа поведение. Понякога не е лесно да си останете вкъщи, дори да се налага, защото знаете, че поемате голям риск – ако не да загубите работата си, то съзнателно да подложите психиката си на напрежение и да изтърпите невъздържаните реакции на шефа си, особено когато гласно демонстрира одобрението си към присъствието на сериозно болни в офиса или ви дава да разберете, че болничните дни не са нещо, което ще толерира.

Съществуват ли хора, владеещи изкуството да знаят кога е време да си останат вкъщи?

Психология на презентизма

Защо хората се чувстват длъжни да отидат на работа, когато са болни? Дължи се на комбинация от причини: високи изисквания, свързани с работата, стрес и несигурност за запазване на позицията, сочат изводите от изследване на University of East Anglia.

Здравият разум би трябвало да диктува решението ви, но да се справите с шефа си е друго. Няма мерило за това колко следва да е болен някой, за да не отиде на работа. Това прави обаждането за съобщаване на отсъствие още по-трудно. Gail Kinman, професор по психология на професионалното здраве в University of Bedfordshire, казва, че е открил, че хората, които са изцяло обзети от работата си и се държат като работохолици, е по-малко вероятно да си вземат почивка, когато са болни, без значение колко зле се чувстват.

Гледаме на шефовете си като на модели за подражание по отношение на поведението при болест. Кинман коментира: „Ако мениджърът често се появява на работа болен, ще очаква от своите служители същото и съответно те не биха си взели отпуск по болест.“

Такива хора изглеждат като лишени от съпричастност. Ако ръководителят ви не разбира нуждата да оздравеете, за да си вършите работата както трябва, е по-малко вероятно да се лекувате както трябва.

Според друго проучване на University of East Anglia болни на работа ще се появят не само тези, които са под напрежение, но и онези, които са изключително мотивирани. Също така е установено, че служителите, които са жертва на тормоз или дискриминация на работното си място, ще се тревожат повече, ако се налага да си вземат болничен.

Да се върнете на легло

Мислите си, че това е нищо и никаква настинка – казвате си, че само кихате и имате хрема. Затова само след ден-два се насочвате към офиса. Всъщност, дори да се чувствате малко по-добре, е разумно да си останете вкъщи, докато сте напълно излекувани. Michael Tam,  Fairfield Hospital, Сидни, съветва да си останете вкъщи, ако не сте сигурни дали става дума за настинка или вирус, особено когато работата ви налага контакти с много хора. И да работите в малък офис, Tam се придържа към същия съвет, тъй като това ще предотврати разпространението на заразата.

Проблемът със заплащането на отпуск по болест

В много държави трудовото законодателство гарантира платено време за възстановяване от болест, когато работите на постоянен трудов договор. Така е в Австралия. В САЩ и някои азиатски страни почти няма гаранции, че ще получите компенсация за това време.

Разбираемо е, че според изследването на Kinman е по-вероятно да боледувате на крак в някои професионални сфери, в които заплатата или дори работата ви зависи от това да се появите на работното си място.

Дори в някои развити държави, където трудовото законодателство подкрепя служителите, като в Сингапур, те нямат право на болничен, преди да са работили поне три месеца на даден пост.

За работещите на свободна практика и за контрагентите съществуват допълнителни дилеми.

Каква стратегия следвате по отношение на работата, когато сте болни?

Публикации от серията