Работната продуктивност зависи и от храната

Компаниите, които искат да повишат продуктивността на сътрудниците си, би трябвало да се ориентират към предлагане на повече уелнес програми, сочи ново изследване. Служителите, които се хранят здравословно и спортуват, демонстрират по-добра работна ефективност и по-рядко отсъстват от работа, допълват авторите на проучването.

Ако служителите се хранят здравословно в рамките на целия ден, има 25% вероятност да демонстрират по-добро представяне в работата, а тези, които консумират по пет или повече пъти на ден плодове и зеленчуци в поне 4 от дните на седмицата, са с 20% вероятност по-ефективни в работата си. Също така е установено, че хора, които спортуват поне по 30 минути три пъти седмично, показват с 15% по-висока вероятност за добри работни постижения.

Общата статистика доказва, че служителите, които се хранят здравословно и спортуват редовно, отсъстват с около 27% по-рядко от работа, а ефективността им е с 11% по-висока.

Обратната тенденция също е налице, сочат данните от изследването. Хората с наднормено тегло обикновено са по-неефективни и отсъстват по-често от работното си място. Затова, авторите на проучването препоръчват на мениджърите да въведат сериозни и трайни програми за „мениджмънт на здравето”.

Свързани публикации