Работният стрес не предизвиква рак

Стресът на работното място не е полезен за здравето на служителите, но той не може да отключи появата на ракови заболявания – това сочи нов глобален анализ, обобщаващ данните от 12 европейски изследвания по темата. Резултатите са публикувани в списание British Medical Journal и обхващат изследвания, проведени сред над 116 хиляди души между 17 и 70-годишна възраст.

За по-ясна дефиниция, изследователите са определили стреса като работно напрежение, отразяващо връзката между нивото на контрол, което хората имат в работата си и натиска да се постигнат определени цели. Данните от проучванията сочат, че между четирите най-разпространени типа рак и стреса няма връзка. В 12-годишния период на изследването 5 процента от наблюдаваните са развили някаква форма на рак, но лекарите не са установили силно стресираните индивиди да са по-податливи на заболяване.

Същевременно обаче става ясно, че връзката между онкологичните заболявания и травматични житейски преживявания не може да се отрече напълно. Едно от проучванията е установило, че хора с мозъчни тумори е по-вероятно да са прекарали преди това някаква емоционална травма.

Свързани публикации