Работният стрес води до сърдечни болести при по-възрастните мъже

По-възрастните мъже със стресиращи професии и с малко власт за вземане на решения са по-податливи на сърдечни болести, в сравнение с други мъже на тази възраст, сочи ново проучване на списание Occupational Medicine.

Учени от университета Колидж Корк са изследвали по-възрастни мъже, които са претърпели инфаркт или страдат от гръдна жаба. Установено е, че сред тях е четири пъти по-вероятно да има хора с напрегнати и стресиращи професии, в сравнение със здравите мъже на тази възраст. Работното напрежение или комбинацията от високи изисквания и слаб контрол върху работните процеси отдавна се свързват с повишен риск от сърдечни проблеми, но това най-ново изследване за пръв път показва резултатите при по-възрастните служители. Друг извод е, че тези здравословни проблеми са конкретно обвързани с възрастта на изследваните субекти – при по-младите хора не се наблюдава подобна връзка.

„Работодателите трябва да гарантират, че се грижат за здравето на по-възрастните служители, правейки необходимите промени и осигурявайки гъвкавост в работата, предназначена за тях”, коментира д-р Хирън, президент на Обществото по трудова медицина на Великобритания.

Преведена на езика на неспециалистите, тази новина означава, че на млади години мъжете могат да работят безнаказано и на стресиращи и неръководни позиции, но с напредването на възрастта е добре да сменят типа работа, ако не са се издигнали до длъжности, които не са толкова свързани с напрежение или не предоставят достатъчно възможности за личен контрол и вземане на решения.

Свързани публикации