Само 33 дрехи в гардероба и без загубено време за избор сутрин

CAPUCYO4YB

Можете ли да живеете само с 33 дрехи в гардероба? Ами с 10? Запознайте се с хората, които нямат почти нищо в гардероба си, а всъщност изглеждат страхотно. Alina Dizik от BBC разказва за тази нова тенденция, която спестява усилия, време и пари.

Най-хубавото в сутрешната рутина на Joshua Becker е, че не му се налага да пилее времето си в мисли какво да облече. В крайна сметка пред него има само няколко опции. Becker е част от Project 333, движение, чиито участници носят само 33 броя облекло за период от три месеца.

„Това е съвършеното количество дрехи за мен“, казва Becker, който живее в Аризона, САЩ и сега постоянно съхранява едва около 30 артикула в гардероба си. „Това е едно решение по-малко, което да правя всеки ден.“

Потребители – вдъхновени отчасти от автори и блогъри – са готови да опростят живота си, като изхвърлят онова, от което не се нуждаят истински. Много от тях, включително Becker, започват от дрешниците си, като заменят нетрайните модни тенденции за малките, но висококачествени т.нар. капсулни гардероби, в които важните елементи могат да бъдат лесно преброени, без никакво ровене.

Някои от най-успешните мениджъри в света вече имат гардероби, подобни на капсули. През 1980 г. Donna Karan представи своите седем лесни за съчетаване основни дрехи в гардероба на заетата модерна жена. Днес създателят на Facebook Mark Zuckerberg и модният дизайнер Karl Lagerfeld носят еднакво облекло всеки ден. Американският президент Barack Obama разчита или на син, или на сив костюм, а черното поло на Steve Jobs е всеизвестно.

Някои се фокусират върху притежанието на 10 основни дрехи в комбинация с допълнителни сезонни артикули, а други строго спазват препоръчания брой от 33 артикула, включително аксесоарите.

В крайна сметка броят е само отправна точка за поддържане на гардероб, който не е претрупан – задача, която изглежда трудна за изпълнение с възхода на модата за еднократна употреба, казва Courtney Carver, бивш изпълнителен директор по рекламните продажби, която стартира Project 333 като експеримент преди шест години.

„Наистина научавате какво означава „достатъчно“, казва тя.

Предварително планиране

За онези, които искат да разчистят от ненужното в гардероба си, финансовата отплата може да бъде голяма.

Carver харчи по-малко от $1,000 на година за подмяна на износените елементи, сума, която е далеч от $6,000 – пари, които преди е харчела годишно за купуване на най-новото на пазара всеки месец. Вместо да пазарува почти ежеседмично, сега тя търси в магазините по няколко пъти годишно и се придържа към списък с артикули, които трябва да си купи.

„Когато отивам да пазарувам, не съм подмамена от маркетинга“, казва тя.

Също така може да има психологически ползи. Да притежавате по-малко неща може да ви помогне да спрете да придавате ненужно значение на вещите си, посочва клиничният психолог Jennifer Baumgartner. С времето премахването на ненужните предмети от гардероба става все по-лесно.

„Склонни сме да придаваме смисъл на вещите си, които реално не носят смисъл, казва Baumgartner, чиито гардероб се състои от 65 закачалки и три малки чекмеджета. „Няма причина, поради която облеклото ни трябва да довежда до определени емоции.“

Няма вълшебен брой или тип на облеклата, които трябва да имате, добавя Jennifer Scott, автор на книга по темата. Тя пази в гардероба си 10 основни дрехи: три рокли, два чифта дънки, три блузи, пола и тениска, които разнообразява с онова, което тя нарича „аксесоари“ – колани, якета и пуловери.

Ако тази стратегия ви харесва и бихте я следвали в дългосрочен план, трикът е да купувате неща, които са подходящи за множество поводи и се съчетават лесно, като се смесват с останалите дрехи и предмети в гардероба ви.

„Трябваше да… направя облеклото си за свободното време по-елегантно и да се обличам по-небрежно на работа“, казва Carver, която напуска работа през 2011, за да пише за простотата. Например, тя би заменила своите ушити по поръчка блуза, пола и блейзър за много по-небрежна блуза и дънки, но би носила същия блейзър.

За някои стесняването на асортимента на дрехите има психологически ползи, като понижава умората от взимането на решение – идеята, че хората правят по-лош избор, след като се е наложило да вземат много решения. Baumgartner казва, че всичко започва с гардероба, но след това някои хора прилагат тази стратегия за други неща в дома си, а по-късно започват да премахват от живота си ненужните хора, дейности или задължения.

Да накарате стратегията да проработи

Ще ви бъде необходим пробен период, в който да грешите, докато откриете точната комбинация. Becker казва, че е трябвало да експериментира с намирането на висококачествено облекло, което би понесло постоянното пране, сушене и носене. Ако в миналото не е обръщал много внимание на качеството, то сега е спрял да купува дрехи на любимата си марка, защото е установил, че джобовете на панталоните му се късат по-лесно, когато ги носи по няколко пъти на седмица. Сега инвестира и в тениски с по-високо качество, които запазват формата си след десетки пранета.

„Нещата просто трябва да бъдат по-устойчиви“, казва той.

Гардеробните минималисти, в това число и Scott, настояват, че капсулните гардероби също могат да показват стил. Всъщност повечето хора откриват, че да имат по-малко дрехи прави по-лесно да усъвършенстват истинския си стил, казва Scott.

„Всяка дреха си пасва с останалите елементи и в крайна сметка изглеждате по-представително“, добавя тя. И макар че Scott работи от вкъщи, специалистите, които трябва да се обличат по-официално в офиса, лесно могат да изградят два гардероба тип капсула – един за свободното време и един за работа, казва тя.

Дори може да не се наложи да се отказвате от обикалянето на магазините за дрехи, ако това е любимото ви занимание, просто спазвайте ясни правила за това, което купувате, за да ограничите количеството на придобивките си.

Как да намалите размера на вещите в гардероба си?

Сортирайте дрехите, които не носите. Съхранявайте ги извън полезрението си, докато сте готови да ги дарите или да ги изхвърлите.

Поставете си ограничение. Определете броя на дрехите, които искате да имате в гардероба си, независимо дали са 33, 10 главни елемента или друг брой.

Задайте време. Вземете решение колко дълго ще носите капсулния си гардероб. Добра начална точка – от един до три месеца.

Грижете се за дрехите. Заменете тези, които не ви стоят добре или са износени, когато е необходимо.

Наложете си политика за замяна на една стара дреха с една нова. Когато си купите нещо ново, подарете или изхвърлете старо.

Свързани публикации