Учени: максималният брой работни часове, за да запазите здравето си, е…

845635589654

Работите ли по повече от 40 часа на седмица? Ако сте предприемач или собственик на малък бизнес, е трудно да си позволите да работите по-малко, но екстра часовете на работното място невинаги са нещо добро. След определен момент това време става контрапродуктивно и дори опасно за здравето. Задължително е да знаете кога да спрете с извънредните часове.

Какво се казва в изследванията по темата?

Различни организации и независими учени са изследвали физическите, менталните, емоционалните и социалните ефекти от това да работите повече от стандартните 40 часа на седмица. Ето някои от техните открития:

  • 10% от тези, които работят между 50 и 60 часа на седмица, съобщават за проблеми в личните взаимоотношения. Процентът се увеличава при работещите по повече от 60 часа на седмица.

  • Повече от 40 работни часа на седмица се свързват с повишена консумация на алкохол и цигари, както и с нездравословно покачване на телесното тегло при мъжете и депресия при жените.

  • Продуктивната работа след 50 работни часа е малко.

  • Във фирми с нормално извънредно работно време само 23% от служителите имат показател за отсъствие над 9%. Във фирми, където се полага повече извънреден труд, 54% отсъстват в повече от 9% от времето.

  • Хората, които работят 11 и повече часове на седмица над обичайното са по-застрашени от депресия.

  • Нивата на показателите за наранявания също се покачват с повишаването на работните часове. За тези, които работят по 60 часа на седмица, има 23% по-висока опасност от наранявания.

  • Изследователите не са открили проблеми, свързани с преумора, във фирми с 8.7% по-дълго от стандартното работно време. При 12.4% проблемите, свързани с преумората, са минимални, но при 15.4% и повече вече са сериозни.

  • В производствения сектор 10% увеличение на работното време води до намаляване на продуктивността с 2.4%.

  • При работа в офис 60 часа на седмица или повече означават 25% спад в производителността.

  • Много от проблемите със стреса, посочени по-горе, са свързани с хормонален дисбаланс. По-конкретно, стресът увеличава нивата на кортизола, което води до нарушения в съня, храненето, кръвното налягане, функционирането на имунната система, паметта, когнитивните умения, настроението и много други.

Общи насоки за благосъстояние

Изследванията в САЩ сочат, че повечето служители вече се намират близо до точката, в която започват да се появяват проблеми. Въпреки че управленската идея, че служителите, които работят повече, винаги допринасят повече, все още е убедителна, науката казва друго. Фирмата няма да спечели много, често няма да спечели нищо, ако извънредният труд надвишава час или два на ден. Не работете повече от 50 часа на седмица, ако цените здравето, щастието и връзките си с останалите.

Публикации от серията