Вижте в кои държави Facebook ви цензурира най-много

Вижте в кои държави Facebook ви цензурира най-много

В някои държави по света Facebook е изправен пред дилема, по същество представляваща избор на по-малкото зло: или да цензурира постовете на потребителите си, или достъпът до страницата да бъде забранен в съответната страна. И Facebook последователно избира цензурата, коментира CNN.

Тук не става дума за снимки или публикации, които нарушават собствените правила на социалната мрежа (публикуването на порнографско съдържание например), а за това, че Facebook действа като държавен цензор от името на властите в съответната страна. От компанията казват, че се опитват за защитят информацията на потребителите и правата им и се съгласяват с молбите само ако законите на съответната държава са нарушени.

Вече втора година най-лошо е положението в Индия и Турция, където хиляди страници и изображения се свалят от сайта заради „богохулство“. Последното най-общо означава, че причината е, че публикациите критикуват правителството или че се четат като религиозни обиди. За Facebook е важно да запази индийския си пазар (на второ място по потребители след САЩ), затова броят на забранените „единици съдържание“ продължава да расте.

През първата половина на 2014 г. в Индия са блокирани близо 5 000 „единици съдържание“, в Турция – близо 2 000, а в Пакистан – сходен брой. За същия период тази година в Индия броят на забранените публикации или изображения е нараснал тройно – 15 155, в Турция е близо 4 500, а третото място през 2015 е за Франция с 295 блокирани „единици съдържание“ заради нарушаване за законите срещу отричането на Холокоста и оправдаването на тероризма (за сравнение: 22 от януари до юни миналата година). Тези снимки, коментари и публикации все пак са видими в останалата част от света, въпреки че са недостъпни в съответните държави.

Данните идват от самия Facebook. От компанията периодично изготвят доклади за подобни искания на отделни държави. Можете да намерите по-детайлна информация на уебсайта Government Requests Report. Facebook казва, че защитава свободата на изразяването. При все това законите имат върховенство и гражданите на някои държави са лишени от възможността в социалната мрежа да изразят независима позиция по актуален обществен проблем, да се пошегуват с политическите си лидери или да изкажат мнение, различно от възхвалата, за религиозен водач.

В България до юни тази година са подадени две правителствени искания за информация. САЩ е абсолютен рекордьор в това отношение с 17 577 искания. От друга страна, там няма забранено съдържание. В разгара на бежанската криза пък Германия поиска цензура на расистката реч във Facebook. В Германия езикът на омразата и отричането на Холокоста са незаконни. Във връзка с това през първата половина на тази година там са забранени 188 „единици съдържание“ в социалната мрежа.

Какво е мнението ви за тази практика?

Свързани публикации