Връзката между съня и паметта

Бързото темпо на живота днес ни кара да мислим за съня като за загуба на време. Някои от нас дори са склонни да го заменят с „по-полезни“ или спешни занимания, вярвайки, че този избор няма да им нанесе вреди и дори че претоварването ще допринесе за успеха в работата им.

Въпреки подобни погрешни схващания сънят е ключов за поддържането на общото ни благосъстояние – както на тялото, така и на ума. Спим средно през една трета от живота си, но много от нас обръщат учудващо малко внимание на съня.

По време на сън тялото ни балансира и регулира жизненоважните ни системи – част от тях засягат дишането, кръвообращението, растежа и работата на имунната система.

Сънят е важен и за развитието на ума ни. Докато спим, в мозъка ни протича активен процес на интензивно преструктуриране, решаващо за това как функционира паметта ни.

Затвърждаването на наученото е единственият начин да предотвратим забравянето на 40% от новата информация, която получаваме от външния свят, в рамките само на 20 минути. Когато си я припомняме и я обработваме, спомагаме за трансфера на данните от преходната ни краткотрайна памет към дългосрочната памет.

Можете да отделите няколко минути, за да изгледате видеото на TED-Ed и да се запознаете с подробности за изграждането на спомени, ползите от добрия сън, фазите на съня и връзката му с паметта.

Свързани публикации