Йога – отвъд бранда, мистериите и празните обещания

Гост-автор: Албена Паралингова

Източник: Flickr.com (Автор: Tomas Sobek)

Източник: Flickr.com (Автор: Tomas Sobek)

Някой беше казал, че в 21 век всичко, свързано с личностното развитие е бизнес. Огромен бизнес.

И е прав. В огромна степен.

И йога е част от усилията в този бизнес. Съвременният човек е погълнат от търсене и приемане на решения, свързани с неговото добруване – биохрани, алтернативна медицина, хармонизиращи техники… Всичко е поставено в един център, целящ удобство на потребителите му и техния вътрешен мир.

Разбира се, няма да поставяме граници между правилно и неправилно. Нещата и тук зависят от целите и методите на приложение.

Въпросите обаче са много:

Какво е йога и защо толкова хора се обръщат към нея /или планират да го направят в бъдеще/?

Често в представите на мнозина изникват помещения с изчистени форми, тишина /или приятна релаксираща музика/, умиротворени хора – изобщо някъде, където времето е спряло.

Всъщност йога цели спиране на модификациите на ума. Нашият ум не познава статиката – вечно препуска от мисъл в мисъл, от задача към задача, от намерение към действие. Смятаме го за задължително и даже за ключова компетенция, но истината е, че по-трудно   практикуваме обратното – отпускане, тишина в ума, онова състояние, в което не анализираме, не правим планове, не мислим…Пробвали ли сте го някога?

Само за 2 години броят на хората, практикуващи йога в САЩ, се е увеличил с цели 11 милиона. Съвременният свят обаче не гледа на йога като система за трансформация, а като на продукт, предлагащ вечна младост, сексапил, харизма и т.н. на своите потребители.

Как да разпознаем, че практикуваме наистина йога?

Независимо дали сме начинаещи или вече напреднали, заниманието по йога следва да ни остави наистина по-умиротворени, отколкото сме били преди да започнем. При това не става дума да се чувстваме по-духовни, а да усещаме вътрешен покой и лекота. Възможно е да се усещаме по-енергични и работоспособни, но това е здравословно усещане – не като прилив на енергия, а по-скоро, като баланс.

Йога е за спокойни хора. Аз не съм такъв/такава

За йога е нужна страст – страст да се посветиш, да правиш, да следваш…

От всички класически примери за йога последователи не ми е известно да има някой, който да не е притежавал страст – видно е по забележителния им живот. Със сигурност йога е издигнала тази страст към по-високи сатвични нива, но съм убедена, че и в началото на пътя си те са били дейни и отворени за света личности.

/“Сатва“  – висше духовно състояние на осъзнато равновесие между тяло, ум и дух. За сравнение – за съвременния човек са характерни „Раджас“ състояния – предходно ниво, в което преобладават страстите – активността, но и депресията, любовта, но и ревността, радостта, но и болката./

Как да сме сигурни, че човекът, който ни води, е истински учител по йога?

Не е лесно при това изобилие.

Целта на истинската йога не е да лансира учителя, а да подкрепи ученика.

На първо място, човекът следва да отговоря на въпросите ви, да ви изслушва и най-вече, да говори след като вие свършите да говорите. Ако чуете отговори от рода на „Не го мисли – просто го прави!“, наистина се замислете. На човешкия ум е нужна смислена информация, за да има мотиви.

Вашият учител следва да признава, че и той/тя е ученик, че също се стреми към усъвършенстване на своите знания и практика. И да го доказва като посещава лекции, семинари, предприема пътувания.

Искам  само дихателна практика. Разните там упражнения не са мен.

Дишането е една от най-полезните практики в йога. И една от най-опасните, ако се практикува самостоятелно от начинаещи.

Преминавайки от неволево към волево дишане – каквато е същността на пранаяма – дихателната практика в йога, организмът превключва на друг режим – дробовете се пълнят с повече въздух, мозъкът работи под други команди… Пранаяма е най-мощното физиологично средство за повлияване нивото на кислород и въглероден двуокис в белите дробове и тъканите и киселиннно-алкалното равновесие в междуклетъчното пространство.

Необходимо е да сте сигурни, че правите нещата по правилния начин, иначе съществува риск да се превъзбудите твърде много или пък да се уморите твърде рано и да се откажете.

Искам да медитирам. Другото не ми е нужно.

Щом желаете да медитирате, със сигурност ще го правите.

За медитацията е нужна неподвижност на тялото – необходимо условие, за да се успокои умът и да се активират важни процеси от периферната към централната нервна система. Ако обаче тялото не е подготвено физически да стои неподвижно, умът започва твърде много да се напряга и вместо покой и изчистено съзнание, практикуващият накрая е изморен и объркан.

И все пак как да съм сигурен/а, че практикувам йога, а не гимнастика?

Йога започва от първите принципи – Яма и Нияма /Честност, Истинност, Чистота, Ненасилие към себе си и другите/. Звучат абстрактно и не се споменават често в групите за йога. Но са базисни – без тях просто се раздвижвате.

Възможно е да не ги познавате в началото, но колкото повече напредвате в йога, толкова повече следва да се интересувате от тях. Да ги спазвате и да ги възпитавате  у себе си.

Йогаотвъд бранда, мистериите и празните обещания е и име на нашата нова инициатива в организациите, чрез която популяризираме на достъпен език връзката между йога и западните концепции за личностно развитие,  общото между тях и къде се разделя пътят им, какви HR ползи може да има йога за организацията, какви бизнес качества развива,  и т.н

Ако имате конкретни въпроси, ще се радваме да ни пишете или да се свържете с нас на al_paralingova@a3-vd.com

Бъдете здрави!

Свързани публикации