Защо в някои индустрии жените все още са задължени да са с високи токове?

Защо в някои индустрии жените все още са задължени да са с високи токове?

В рамките на два дни повече от 100 000 души са подписали петиция в подкрепа на забраната дрескодът на фирмите да задължава жените да носят високи токове на работа. Дебатите на британските законодатели по въпроса предстоят, пише CNN.

Начало на петицията дава Nicola Thorp, която е изпратена вкъщи от работа, защото е отказала да носи високи токчета. Тя била назначена като рецепционист от Portico през миналия декември и се появила на работа с елегантни черни равни обувки, но ѝ казали, че трябва да носи обувки на токчета с височина между 5 и 10 см.

Пряката ѝ ръководителка ѝ препоръчала или да отиде да си купи обувки на висок ток, или да се прибира у дома. Thorp посочила, че колегите ѝ мъже носят черни равни обувки, но в отговор получила само смях. Тя споделя, че е носила равни обувки на различни събития пред клиенти на фирмата, но никога не е изпращана вкъщи заради това.

Именно този случай става причина през май 2016 младата жена да се превърне в инициатор на петицията, целяща подобна корпоративна политика да бъде незаконна.

„Изумително е – казва Thorp, това е толкова малък проблем… но ако можем да променим тези малки неща, можем да направим нещо и за по-големите проблеми, пред които са изправени жените.“

Portico вече обяви, че ще преразгледа своите изисквания за униформа. От компанията казват, че очакват високи стандарти на професионалното облекло, но ще се откажат от предишната си препоръка персоналът от женски пол да носи токчета.

След дебатите управляващият директор на Portico направи изявление и на всички жени, работещи във фирмата, незабавно беше разрешено да носят равни обувки.

От жените, заети в сферата на хотелиерството, ресторантьорството, въздушния транспорт и други сектори, често се изисква да носят високи токчета като част от служебната униформа. Но подобен дрескод вече е критикуван от здравните експерти.

Британското общество на подиатрите твърди, че носенето на високи токчета може да причини дълготрайни проблеми с ходилата, както и сериозна болка в коленете и гърба. Американската остеопатична асоциация пък дава друга информация: една на всеки 10 жени, носещи високи токове поне три пъти в седмицата, е паднала, защото ги носи.

Целта на петицията не е генерална промяна в професионалния дрескод по принцип. Тя е насочена към промяна на правилата, третиращи жените по-различно от мъжете.

„Високите токчета са създадени, за да направят жените да изглеждат по-привлекателни, а не непременно по-професионални“, казва Nicola Thorp. Тя вярва, че очакванията жените да носят токчета и подобни политики за дрескода на работното място са подчертано по-неблагоприятни за жените.

Какъв е дрескодът на вашето работно място? Всички елементи от него ли да свързани с характера на задълженията ви?

Свързани публикации