Затлъстяването ви лишава от кариерни шансове

Photo Credit: Eric.Parker via Compfight cc

Photo Credit: Eric.Parker via Compfight cc

Ново проучване, проведено във Великобритания, е показало, че работодателите не желаят да наемат кандидати с високо наднормено тегло. Изглежда, затлъстелите хора се възприемат като по-непродуктивни, установява изследването на нагласите сред 1000 британски компании.

Почти половината от интервюираните рекрутъри и HR мениджъри признали, че са по-малко склонни да наемат хора, които имат много излишни килограми. Сред коментарите се забелязват изказвания от типа на: „няма да могат да изпълняват задълженията си“ и „не са в състояние да играят пълноценна роля в бизнеса“, отбелязват от Crossland Employment Solicitors, поръчали анкетата.

„Както изглежда, шансовете да получите работа са срещу вас, ако сте с наднормено тегло“, обобщава резултатите Бевърли Съдърланд, управляващ директор на Crossland. Разбира се, законите защитават формално срещу подобна дискриминация, но е практически невъзможно да се докаже, че един кандидат не е бил нает, заради килограмите си.

Новото британско изследване е в смислово съзвучие с по-ранно италианско изследване, което установи, че по правило работодателите доказуемо предпочитат атрактивните кандидати и дори не канят на интервю за работа хора, които изглеждат зле на профилната снимка в CV-то си.

Свързани публикации