Ангел Петров, Virtual Affairs България: „Колкото и да не си го признаваме, у нас има невероятен талант”

Ангел Петров, Virtual Affairs България: „Колкото и да не си го признаваме, у нас има невероятен талант”

Ангел Петров е мениджър на Virtual Affairs България от началото на 2017-та година. Екипът му наброява 60 души, локирани в офисите на фирмата в София. Ангел има солиден опит в разработката на софтуер, управлението на проекти и хора, и работата с клиенти. Свободното си време обича прекарва със семейството си, в спорт или рисуване.

Лично теб какво най-много те „надъхва” сутрин да отидеш на работа и да си готов да дадеш максимума от себе си?

Това е интересен въпрос, който често използвам на интервюта, но сега осъзнавам, че рядко си задавам. Мисля, че е съвкупност от няколко неща. На първо място е фактът, че всеки ден е различен от предходния. Винаги мога да науча нещо ново, да се сблъскам с нов казус, да измислим добро решение. В нашата сфера на работа почти никога не е скучно, и ако човек има правилния поглед върху нещата, винаги би намерил добра мотивация да даде максимума. Освен динамиката, тази професия ми дава и неограничен достъп до най-разнообразни хора от всякакви култури. Нашите колеги и клиенти са буквално от цял свят, и ежедневната комуникация с тях ми дава един по-различен поглед към света около нас. И не на последно място: колегите. Имам страхотни колеги, и много добър колектив. Това са умни хора, които обичат това, което правят и винаги помагат на останалите. Мисля, че работата ми нямаше да ми доставя удоволствие, ако не бяха страхотните хора във VA.

Каква трябва да бъде „вътрешната” култура и дух в една компания, така че всичко да върви добре и хората да са удовлетворени?

Една компания не е сграда, машини, процеси, организация. Компанията са хората. Следователно, не компанията трябва да дефинира и налага определена култура, а хората в нея трябва да имат тази култура, която да определи и какъв е духът на компанията. Както вече споменах, радвам се, че работя с толкова готини хора. Ако трябва да изброя основните ценности (мисля, че тази е модерната дума), то това биха били:

  • Отдаденост – един професионалист трябва да знае защо е тук, и каква е неговата роля в успеха на колектива.
  • Прагматичност – при нас има “no-nonsense” манталитет. Не се занимаваме с излишни драми, не залагаме на високопарни изявления, казваме си нещата както са, и се движим напред.
  • Прозрачност – фирмата ни залага на пълна прозрачност във всички посоки. Между мениджмънта и служителите, но и между нас и клиентите ни. Така е много по-лесно.
  • Лидерство – всеки от нас е силен в определена сфера, и всеки от нас е способен да поеме юздите ако ситуацията го изисква.
  • Учим се от грешките си, и се стремим всеки ден да бъдем по-добри от предния. Ако трябва да говоря на езика на програмистите: имаме правило винаги да оставяме един файл в по-добро състояние, от това, в което сме го намерили.

Мисля, че културата, която с моите колеги изградихме през годините, ни държи удовлетворени и мотивирани да даваме максимума.

Кое от нашия пазар на труда ти харесва най-много и кое е доброто в него?

Лесно е да се говори за проблемите на пазара на труда у нас. Всички знаят, че има недостиг на добри специалисти, и че всички фирми трябва буквално да правят чудеса за да намерят и задържат силните професионалисти. Аз предпочитам да гледам на нещата по различен начин. Огромното търсене неминуемо води до съответното предлагане. Колкото и да не си го признаваме, у нас има невероятен талант, който е релевантен на световно ниво. Това, което трябва да се направи, е да се впрегне този талант в правилната посока, и да му се даде поле за развитие у нас. В момента има огромен брой академии, които подготвят младежи на много добро ниво. Повечето университети промениха програмите си, и приеха повече технически специалности, съвместно с бизнеса. Организират се стажове, някои от тях дори платени. Тази година е пилотна на инициативата „Професия Програмист“, която ще ни даде гимназиално обучение по програмиране, и то по най-актуалните технологии и методики днес.

Да, пазарът е доста труден и динамичен, и фирмите изпитват трудности. Но това е нещото, което ще даде тласък на ИТ индустрията, и ще я направи много по-значима част от икономиката ни като цяло.

Какви са ползите от работата с HR компания и защо избра да работиш с JTR?

До колкото имам наблюдения, доста фирми работят с такива компании, като по-големите имат и собствени отдели. Ние не се различаваме от това, и сме работили с доста HR агенции през годините. Според мен всеки трябва да прави това, което може най-добре. Ние създаваме софтуер, HR компаниите помагат в подбора на персонал. Предпочитам да работя с такива компании, защото знам, че имат висока добавена стойност, и предлагат услуга, която ние сами не бихме могли да си осигурим със собствен ресурс.

Преди няколко години се свързахме с JTR, защото имахме нужда от помощ при подбора, но текущите фирми, с които работехме, просто не успяваха да ни я дадат. Това, което различава JTR от други фирми, с които съм работил, е че те са просто част от екипа. Работим заедно по един неформален и колегиален начин, и комуникацията върви много гладко. Те познават много добре нашата фирма, и разбират така нареченото ДНК на Virtual Affairs. Мартин и екипът му знаят какви хора искаме да имаме като колеги, и винаги се стремят да ни предложат тези, които биха паснали при нас най-вече като хора, а не само технически. Мисля, че точно този човешки, колегиален подход, комбиниран с високият процент успеваемост, са нещата, които ни карат да продължаваме да работим с удоволствие с JTR.

 

Свързани публикации