Ариана Хъфингтън: По-лесно е да се справиш с чуждото мнение, отколкото със страховете си

Ариана Хъфингтън създава уебсайта The Huffington Post през 2005 година. Медиата бързо се превръща в търсен източник на новини и коментари и шест години по-късно гигантът AOL купува сайта за 315 милиона долара. На 16 април т.г. Huffington Post за пръв път беше отличен с наградата за журналистика Пулицър за национален репортаж (получи я военният кореспондент Дейвид Ууд за серия от репортажи за ветерани от войната „След бойното поле“). Престижната награда, връчвана от Колумбийския университет, за пръв път попада в онлайн медиа, създадена с комерсиална цел.

Всичко това нямаше да се случи, ако зад проекта не стоеше жена със забележителна кариера, обявена за една от най-влиятелните личности в света от сп. Time през 2006 и 2011 г.

Ариана Хъфингтън (Стасинопулос) е родена е в Гърция, а когато е на 13 години вижда снимка на университета Cambridge в списание и решава, че ще учи там. Идеята е смешна за всички, освен за майка й, която я води да разгледа университета отблизо. На 16 г. Ариана печели стипендия за Cambridge, а на 21 г. става първата жена – президент на известния дискусионен клуб Cambridge Union.

В интервю за книгата „Елементът“ на Сър Кен Робинсън Ариана споделя, че основните пречки по пътя на желанията са „собствените ти съмнения и неодобрението на околните, като при жените това важи с особена сила“. „Прекалено често ние като жени сами се спираме да опитваме, защото не искаме да рискуваме да се провалим. Толкова високо ценим одобрението на другите, че не ни се иска да поемаме рискове. Продължава да живее вътрешният страх, че ако жената е властна, ще бъде възприета като безскрупулна, нахална или рязка – все епитети, които нараняват нашата женственост. Все още работим върху преодоляване на страха, че властта и женствеността се изключват“.

До ден днешен Ариана Хъфингтън търпи негативни коментари по повод гръцкия си акцент и честата смяна на политическите си убеждения. Това не й пречи да върви уверено напред – автор е на 13 книги, а през 40-годишната си кариера е участник в дискусии, водеща на радио шоу, съпруга на републиканец, неуспял кандидат за губернатор и е преминала през целия политически спектър от заклет консерватор до пламенен либерал. Както британският Telegraph отбелязва „Ако погледнете CV-то й изглежда, че Хъфингтън няма различни етапи в живота, а по-скоро е живяла няколко живота“. И още: „Ариана не казва конкретно коя ще е следващата посока, която ще поеме. За нея винаги най-важно е да стигне там бързо“.

Припомняме ви едно видео с нейно участие на конференция от серията TED през 2011: „Как да успеете? Просто се наспете добре!“

*Заглавието е цитат от интервюто за „Елементът“

Публикации от серията