Да защитим кариерата си от бързите технологични промени

Технологиите облекчават живота и работата ни, но в същото време намаляват и нуждата от по-ниско квалифицирана работна сила. Така е било от измислянето на парната машина, до съвременните суперкомпютри и безпилотни превозни средства. Дали ще възприемете това като добра възможност човечеството да повишава средната си интелигентност или като предстояща катастрофа в областта на доходите и потенциал за революии, а въпрос на гледна точка. Съществуват различни политически идеи за бъдещето в тази посока – от крайно апокалиптични, до особено авангардни, като например въвеждането на задължителен минимален доход за всички граждани, независимо дали те работят или не. Новите технологии ще създават работни места, но и ще унищожават вече съществуващи такива, да не кажем и цели професии. В проучване на Оксфордския университет се твърди, че заради автоматизация ще изчезнат 140 млн. квалифицирани работни места по света в следващите няколко години.

robot

Ключовата дума тук е „квалифицирани“

Ако досега основно се говореше за роботизация на рутинни дейности – примерно работата на поточни линии, сортирането, почистването и т.н., днес технологиите достигат неподозирани когнитивни нива и могат да заместват професии, изискващи висока квалификация. И не, не става въпрос само за японските хуманоидни роботи, които могат да бъдат домашни помощници, компаньони или да посрещат клиенти в офиса. В банковия сектор например тече процес на автоматизация на фронтофис операциите, както и на обработката на плащания. Вече съществуват машини за изработка на текстове (примерно за новини в медиите), а пък IBM работи с американска клиника върху сертифицирането на суперкомпютъра Watson да поставя медицински диагнози. Лесно е да си представим, че ако това се постигне, крачката до създаването на роботи-адвокати, счетоводители и финансисти.

empoyees

Планиране на кариерата

Една от най-критичните промени в съвременния свят е, че често университетската диплома вече не е достатъчна, за да си намерите работа. Чували сте за високите нива на младежка безработица в някои европейски държави, както и за разминаването между изискванията на работодателите и познанията и специалностите, които се преподават в образователните институции. Ето обаче и още една статистика: в някои развити държави, като Австралия, 2/3 от завършващите студенти изпитват сериозни трудности да си намерят работа веднага. Причини за това са повишената конкуренция (все повече хора имат образование на това ниво), аутсорсинга на позиции в по-евтини дестинации, както и вече споменатата автоматизация и разминаване между изискванията на бизнеса и университетската подготовка. Несигурността да намерите стабилна работа ще се увеличва все повече.

Затова съветът на експертите в момента е да намерите кариера, която е не само отплащаща се и задоволителна, не просто устойчива на промяна, но и гъвкава към предстоящите промени, защото те ще дойдат рано или късно. Хората трябва да почнат да се отнасят към собственото си развитие, сякаш управляват малък бизнес – планирано и насочено. Да си нает е сходно на това да имаш малък бизнес с един-единствен клиент – настоящия ви работодател. Вие трябва да се грижите за този бизнес, т.е. за кариерата ви, така че тя да еволюира, расте, да се преориентира и най-важното да е стабилна и защитена. „Въпросът е дали можете да разпознаете тези оформящи кариерата промени, преди работодателят ви да ги е забелязал? Ако е така, то вие сте на прав път към създаване на гъвкава кариера“, казва Роб Ливингстън от Технологичния университет в Сидни.

career

Избор на кариера

Според Ливингстън налице са множество браншове и професии, които изглеждат по устойчиви и гъвкави по отношение на автоматизацията и аутсорсинга. Изборът на някоя от тях би ви дал предимство и улеснение в управлението на кариерата ви. Той предлага и ръководство в 4 точки, как да разпознаете подобни професии:

  1. Доставката на услугата е в реално време
  2. Трябва да присъствате физически на мястото на извършване на услугата
  3. Изискват се високи нива на умения, обучение и опит
  4. Вероятно ще има нужда от продължителна нужда от вашите услуги

Например като електротехник, вие ще сте обучен и сертифициран да работите с мрежи с високо напрежение и трябва да сте наличен на мястото, където се извършва дейността. Това е и професия с добра основа за добиване на допълнителни умения и обучение, които ще повишат перспективите пред вас. Подобни сфери, според Ливингстън, са например електрониката, системите за контрол, енергетиката и индустриалните системи, комуникациите или електроинженерството. Всички те могат да отворят нови възможности пред кандидата и да повишат доходите му.

Други примери за кариери, които отговарят на тези изисквания са: медицинска сестра, физиотерапевт, водопроводчик, учител на хора със специални нужди, ветеринар, РВД, хирург и т.н. За всички тях са нужни специфични умения и майсторство, и не изглежда да бъдат заменени от машини скоро (поне не и напълно), нито пък да бъдат аутсорснати извън страната. „Това не може да се каже за програмистите, правните съветници или счетоводителите“, завършва Ливингстън. Разбира се, тук с вметката, че България е от страните, в които се изнася подобна дейност, а не обратното. И макар някои ИТ фирми тук вече да се преориентират от аусторсинг към продуктова стратегия, поне в това отношение има някои разлики. Автоматизацията обаче определено започва да застига и някои ИТ сфери.

Има ли време?

Добрата новина за работещите в доста сектори е, че все още има време. Доклад на Gartner по темата посочва, че в следващите 5 години умни машини ще почват да взимат все по-важни решения. Илон Мъск и Стивън Хокинг вече предупреждават, че трябва да внимаваме да не дадем на машините контрол, достатъчен да ни изместят в хранителната верига. Появиха се университетски предмети като „Машинна етика“, които изследват как би се държала една машина, която притежава разум, но е лишена от емоции. Сценарий, чието развитие никой не може да предвиди, и върху който се основават повечето катострофични прогнози. Вицепрезидентът на Gartner Стивън Прентис обаче не изглежда толкова притеснен. Според нето в рамките на познатата засега технологии, идеята машините да станат напълно автономни е по-скоро научна фантастика. „Дори с идващото поколение на умни машини, които активно ще „учат“ и ще могат да се адаптират според резултатите, хората ще продължат да имат контрол. Watson няма скоро да взима решения на живот и смърт в медицината, нито пък статии или големи транзакции ще се пускат без каквато и да е редакция и контрол.

Което пък значи, че работата на една прослойка засега не е заплашена – тази на мениджърите.

Свързани публикации