Димитър Караманчев за удоволствието от фоточетенето

Метачетенето е игра, която ви учи на фоточетене. А фоточетенето е система, чрез която може да прочетете една книга за два часа с 70-80% разбиране. „Удоволствието е невероятно, защото се използва медитативно състояние и след като прочетеш книгата се чувстваш много добре – отпочинал и релаксирал“, споделя Димитър Караманчев, инструктор по метачетене.

Фоточетенето e цялостна ментална система, защото ползва и съзнание, и подсъзнание, и дясна половина и лява половина на мозъка. Използват се различни техники, сред които и фото фокус с очите, с който се създава директен мост между съдържанието и съзнанието.

„Първо усещате книгата, след това я осмисляте. Ако е учебник и го четете нормално първо попивате информацията, а после я осмисляте. С фоточетенето директно попивате информацията и осмислянето става много по-бързо“.

„Освен времето и скоростта, от фоточетенето има и допълнителни ефекти: повишават се концентрацията и креативността, а също общата интелигентност – не толкова от голямото количество информация, а защото разбирате повече за това как функционира мозъка ви и това ви помага много в ежедневнието, в комуникацията“.

„Най-големият проблем да се научите да фоточетете е че вече можете да четете. Ако покажете на дете фоточетенето това ще е най-естественият начин да се научи да чете, без да парцелира думите на срички“.

Фоточетенето е базирано на сугестопедията, най-иновативният метод за учене, развит от д-р Георги Лозанов и признат от Юнеско.

Системата, с която може да се фоточете, беше представена на първото изложение HR Industry през февруари. Очаквайте втора част от интервюто с Димитър, в което разговаряме за Start It Smart и пердприемачеството. 

Публикации от серията