#HRInterview – Боряна Борисова, Senior Recruitment Consultant в HRS Bulgaria

#HRInterview – Боряна Борисова, Senior Recruitment Consultant в HRS Bulgaria

В рубриката #HRInterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Новата година ни започна с разговор с Боряна Борисова, Senior Recruitment Consultant в HRS Bulgaria. 

Ако HR сферата е интересна за вас, не пропускайте да посетите предстоящото събитие HR Industry 2018.

Как хората си представят работата на HR мениджъра и каква всъщност е тя?

Възможността да работя  в агенция като HRS Bulgaria ми дава всеобхватна гледна точка по въпроса,  тъй като работя с много различни компании от различни браншове. В различните сфери хората имат и различно виждане за това каква е работата на HR мениджъра. Често схващането за този професионалист е за човек, който се занимава с финализиране по процеса на подбор на персонал, подписване на отпуски и болнични листи, калкулиране на възнаграждение и удръжки. Работа с KPI инструменти, изготвяне на различни справки и прогнозиране и вероятно още доста неща. Интересното обаче е, че има и една друга много силна характеристика за тези хора, която за съжаление понякога не може да се види и разпознае така осезаемо и бързо.  HR мениджърът би следвало да бъде лидер с изявена автентичност и да е насочен и към човешкия фактор в структурата, в която се намира. Той мотивира! Той дава пример! Той слуша активно и действа адекватно!  Индивидуалното отношение  на HR мениджъра към служителите в компанията би могло да допринесе за емоционалната ангажираност на кадрите, което да се отрази на тяхната лоялност, удовлетвореност от работата  и дори повишаване на резултатността им.

В кои моменти бихте искали да работите нещо различно?

Смятам, че съм намерила това, което някои хора наричат „призвание“ и съм щастлива от естеството на работата си. Няма обаче как да скрия, че се възхищавам на хора  заредени с креативни идеи! Тогава и аз се настройвам на тази честота и започвам да мисля „out of the box”. Моментите, в които наближавам точка на кипене или така наречения „burn out” в съзнанието ми се раждат идеи да заема временни позиции като „турист на собствена практика“, „хоризонтално плажуващ специалист“  или дори “free lance космонавт“.

Кое е най-смелото нещо, което сте опитвали в работата си?

Аз не харесвам неоправданите рискове, но и определено да стоиш в зоната си на комфорт не е решение! В този ред на мисли, може би най-смелите ми неща са се случвали, когато излизам от тази зона, но предварително съм успяла да събера достатъчно информация и да преценя тежестта на последствията. Всяко едно решение от подобно естество за мен е достатъчно смело, защото трябва да оправдая очакванията на другата страна и с това разбира се и моите към самата мен.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина да се върне и да работи в България?

Щастлива съм да споделя, че имам възможност да се срещам с именно такива хора – българи, учили в чужбина, които имат интерес за завръщане в страната. HRS Bulgaria често участва активно в различни кариерни форуми, carrier speed dating за хора с чужди езици, менторски програми с консултативна насоченост за млади специалисти. За да убедиш един млад човек да се върне в България според мен е необходимо да бъдеш на първо място абсолютно обективен и да представиш реалистично обстоятелствата, в които би се  намирал. На тези хора им е важно да знаят каква добавена стойност биха могли да имат те, т.е. че могат да променят нещата и това да има значение, да дава отражение. Важно им е да бъдат запознати и със социалната обстановка, как и къде биха могли бързо да се интегрират и да намерят съмишленици с общи идеи и интереси.

Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Нека започна така –  Всеки ден при нас е различен! Никога не се повтаря едно и също нещо. Изключително динамично и винаги трябва да имаш готовност да приемеш ново предизвикателство.  Може би ви звучи някак „стресиращо“ , но по-скоро е неомръзващо и интересно. Всеки ден уча нови неща и се запознавам с нови хора, които интервюирам за работа или бизнес клиенти, които са предпочели да се доверят на професионалните ни услуги като агенция. Екипът ни е страхотен! Винаги намираме време за креативни идеи, моментно инициирани позитивни случки, усмивки и най вече подкрепа и колегиално отношение. Всичко това наистина те кара да дойдеш спокоен и позитивен  на работа и утрешния ден.

Какво правите в свободното си време?

Занимавам се с  онлайн коучинг и посвещавам част от времето си на хората, които са предпочели да имаме такива сесии. Разтоварващо удоволствие ми е да изработвам различни неща, например да реставрирам стари мебели, да правя инсталации тип пана и картини с различни материали и подобни. Обичам да излизам с приятели и съм ценител на хубавото вино. Когато имам възможност не пропускам да посетя непозната за мен дестинация.

Свързани публикации