#HRInterview – Радослава Кроснева, Мениджър „Човешки ресурси“ в Societe Generale Експресбанк

S.G

В тази рубрика даваме думата на професионалистите от HR гилдията. Разговорите ни с тях са винаги интересни и много информативни. Предлагаме ви днес да се запознаете с Радослава Кроснева, която ръководи HR процесите в една от най-големите банки у нас – Societe Generale Експресбанк. Ще научите каква е нейната представа за HR функцията в компанията, смелите й идеи в работата, виждането й за мотивацията на младите хора и други любопитни теми. 

Как хората си представят работата на HR мениджъра и каква всъщност е тя?

Представата за HR мениджъра е различна в съзнанието на различните хора. Едни мислят, че тя е „ТРЗ и Личен състав”, други я бъркат с PR, трети разбират прекрасно многообразието от дейности, които включва тази роля – от подбора, през обучението и кариерното развитие, до мобилността на даден служител. Най-общо HR мениджърът е този, който балансира между интересите на работодателя и бизнеса като цяло и нуждите и очакванията на служителите в организацията. Основен приоритет за нас е да задържаме най-добрите служители и в същото време това е голямо предизвикателство, имайки предвид динамичната среда, в която живеем днес.

В кои моменти бихте искали да работите нещо различно?

Когато усетя, че съм в рутината и че стоя на едно място, когато ежедневните оперативни дейности са ме „пропили” изцяло, тогава искам да правя нещо различно. Щастлива съм, че в Сосиете Женерал Експресбанк имам тази възможност. От около две години активно съм ангажирана в иновационните процеси на банката. Тази нова перспектива открива много хоризонти пред мен и ме кара постоянно да се развивам. Като цяло, обичам многообразието от дейности, с които се занимавам днес

Кое е най-смелото нещо, което сте опитвали в работата си?

Да предлагам решения и идеи, които в началото изглеждат невъзможни за реализация и след това да спомогна на всяка цена те да се случат. За тази цел, човек трябва да излезе от зоната си на комфорт, което невинаги е лесно. Разбира се, реализацията на тези предложения би била невъзможна да се случи без подкрепата на мениджърския състав и на ЧР екипа, с който работя.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Всеки има потенциал за развитие, стига да има достатъчно мотивация, да не се страхува от провала и да бъде последователен в действията си. Дали ще работим в България или чужбина, не е толкова важно. Обстоятелствата са само оправдание и винаги има начин да постигнем успех. Аз бих посъветвала младите хора да следват мечтите си, да си поставят високи цели и да влагат своята енергия в тяхното изпълнение.  И все пак, нека не забравяме, че в родината винаги се чувстваме „у дома си”.

В България има много възможности за кариерно развитие, свободни бизнес ниши и потенциал за разработването на иновативни идеи.

 Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Бизнес средата и в частност банковата сфера днес са изключително динамични. Традиционните разбирания за банкерската професия вече са отживелица. В банката работим по много иновационни проекти, които целят да подобрят преживяванията на потребителите и служителите. Работният ден обикновено е изпълнен с предизвикателства, които ни позволяват да развиваме нови знания и умения. Всеки ден се срещаме с нови ситуации и търсим гъвкави модели за работа.

Въпреки голямото разнообразие от отдели и направления в Сосиете Женерал Експресбанк общото, което ни обединява, е това, да работим заедно като един екип. Насърчаваме активното споделяне на идеи от страна на служителите и приветстваме иновативните подходи. Разчитаме на отговорното отношение към работата и ангажираността на всеки един от нас към постигането на общите ни цели.

Какво правите в свободното си време?

В малкото свободно време, което ми остава, спортувам, чета книги и пътувам из България и чужбина. Това са дейностите, които ме зареждат позитивно и които ми помагат да бъда ефективна през работното ми ежедневие.

Ако сферата на човешките ресурси буди интерес във вас, ви предлагаме да бъдете в крак с тенденциите и да разгледате нашия календар с кариерни събития за предстоящата 2018, на които може да вземете участие с преференциална цена до края на годината!

Публикации от серията