Какво трябва да знаете за професия „PR“

В първа част от интервюто с Нели Бенова, изпълнителен директор на Apeiron Communication, представихме нейният кариерен път. Сега разговаряме за PR професията в България и какви умения и нагласи трябва да имате, за да се заемете с връзки с обществеността.

Според Нели професията у нас все още е в своята ранна възраст – появата й е свързана с политическите промени след 1989 г., със свободата на словото и медиите. Въпросът е на какво ниво е в момента. „Ако говорим за професионализация ще срещнете колеги, които ще кажат, че PR отдавна е професия, защото влезе в регистъра на професиите в България. Това е спорно от друга гледна точка – ако се замислим какво е нивото и квалификационния ценз да упражняваш тази професия. Професията все още няма задължителни изисквания, за да влезеш в нея. И това е драма, което се отразява на имиджа на професията. Когато всеки, който реши, че иска да бъде PR, стане PR – което е абсолютно възможно – и той не е добър в професията, това влияе върху сегашното състояние и бъдещето на PR“, убедена е Нели Бенова.

Но има и позитивен поглед – PR се развива изключително много и бързо през последните години в страната ни. „Има много причини – не се налага да откриваме топлата вода, имаме силни школи, като английската и американската, от които се учим. Те са използвани за база на академичните програми, българи завършиха такива специалности в чужбина, в България може да се завършат квалификационните програми на Британския институт за PR – всичко това довежда до постянен ръст на качеството на  професията и услугите, които практиците предлагат на пазара“.

Ако сте решили да станете PR професионалист, непременно чуйте съветите на Нели Бенова:

„Когато избирате професионалното си развитие се замислете за три неща:

1. Що за човек съм, каква личност съм – ако не сте широко скроен като мислене и визия няма как да продължите да се занимавате с PR.

2. Защо избирам PR и какво знам за PR – готов ли сте да прочетете книги ако не учите това в университет и колко курсове ще минете? Теоретичната подготовка е задължитела, както във всяка друга професия.

3. Ако вече сте минали една година в университета или работите като PR и усетите дискомфорт – спрете и изберете нещо друго.

Последният урок Нели е научила от свой професор по философия от университета. От основите на философското образование, но потвърдена по-късно от практиката, идва и мъдростта, с която завършихме разговора: „Колкото повече знаем, толкова повече имаме да учим“.

Свързани публикации