Леандър Литов на Софийски фестивал на науката 2015: „Тук се случва нещо изключително важно“

В периода 14-17 май се проведе петото издание на Софийския фестивал на науката. Събитието е организирано от Британски съвет под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Публиката се срещна за пръв път със световноизвестния учен Ричард Докинс, слуша презентации на български и чуждестранни учени (участваха млади и утвърдени имена от България, Великобритания, Ирландия, Полша и Испания), а деца и възрастни можеха да разгледат много щандове с експерименти и демонстрации, където бе възможно да се наблюдава „науката в действие“.

Срещнахме се и разговаряхме с доц. д-р Леандър Литов от Софийския университет, който обобщи основните факти около фестивала. Доц. Литов бе ангажиран с три различни проекта по време на събитието, като освен това изнесе и презентация „Виртуална разходка из ЦЕРН“, тъй като именно той е един от най-известните български учени, работещи за тази престижна международна структура. (Според Уикипедия, „Европейската организация за ядрени изследвания“ (CERN) е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици“.)

Софийският фестивал на науката привлича ежегодно хиляди любознателни посетители на всякаква възраст. Провеждането му се превърна в една от най-значимите традиции от подобен характер в София, а всяка година броят на гостуващите учени и спектърът на дискутираните теми трайно нараства.

Свързани публикации