#HRinterview: Десислава Божанова, ръководител отдел Човешки ресурси в БТЛ Индъстрийз

#HRinterview: Десислава Божанова, ръководител отдел Човешки ресурси в БТЛ Индъстрийз

В рубриката #HRinterview се запознаваме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме със Десислава Божанова, ръководител отдел Човешки ресурси в БТЛ Индъстрийз. Компанията участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. Можете да се срещнете с тях в Пловдив, на 4 април в Конгресен център на Международен панаир – Пловдив.   

Какво най-много харесвате в работата си?

Харесвам динамиката и предизвикателствата, които правят всеки нов ден интересен, разнообразен и различен. Комуникацията с хората, усещането за значимост на моята работа и прекрасният екип на БТЛ са нещата, които ме карат да идвам в офиса с усмивка сутрин. Щастлива съм, че компанията, в която работя, ме подкрепя в развитието ми и ми подсигурява среда, в която имам възможност да уча.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Нашата политика е да подхождаме индивидуално към всеки кандидат, с когото се срещаме. Ето защо нямаме унифицирани въпроси по време на интервю. В своя разговор с кандидата се стремим да разберем каква е мотивацията му да се присъедини към компанията и да заема конкретната позиция. За нас личностните характеристики са не по-малко значими от професионалните умения. Интервюто е инструмент, чрез който се уверяваме, че човекът, с  когото разговаряме, съответства на нашата корпоративна култура и етика. В БТЛ държим на дългосрочното сътрудничество с нашите колеги. Затова се интересуваме и от онези фактори, които са важни за кандидата и които ще го накарат да се почувства добре в нашата (или която и да е друга) компания.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

За задържането на ценните за една компания служители е необходимо ангажирането на целия ръководен екип на компанията. Моят опит показва, че проучването и удовлетворяването на индивидуалните потребности на всеки служител обикновено го мотивира да остане във фирмата. Изключително ключов фактор за нашия екип е прекрасната приятелска атмосфера, която колегите създават. Просто ни е хубаво заедно 🙂

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Все по-често наблюдавам положителната тенденция българи, завършили в чужбина, да избират професионална реализация в България. Изборът къде да живееш, да работиш и да се развиваш, е много личен. Бих подпомогнала вземането на такова решение, предоставяйки изчерпателна информация по въпросите, които вълнуват всеки млад човек в подобна позиция. Бих подчертала позитивите на това да работиш за добър работодател в България, като споделя и позитивни примери от практиката.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Изборът ми да се занимавам с управление на човешките ресурси бе напълно осъзнат и желан. Професията ми ме прави щастлива и ми е трудно да си представя развитие в друго поприще. Но ако трябваше сега да избирам, отново щях да заложа на кариера, която ми носи поне същото ниво на интезивна интеракция с хора всеки ден.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Както всяка година, с нетърпение очаквам да се срещна с млади мотивирани кандидати, които притежават визия за професионалното си бъдеще и са мотивирани непрестанно да се развиват, за да я осъществят. Всеки, който посети щанда на БТЛ, ще разбере за възможностите, които компания като нашата предлага. Ще ги запознаем накратко с нашата 20-годишна история в България и ще им разкажем повече за прекрасния екип, от който биха могли да станат част.

Свързани публикации