#HRinterview: Хюлия Бекир, IT Recruiter в NATEK

#HRinterview: Хюлия Бекир, IT Recruiter в NATEK

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Хюлия Бекир – IT Recruiter в NATEKКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си?

Това, което най-много харесвам в работата си, е че ми дава възможност да общувам и работя с много и разнообразни хора. На голяма част от тях успявам да помогна, като им предлагам следващото професионално предизвикателство. Нашата роля също е и да бъдем кариерни консултанти, да съветваме кандидатите относно това, в което те биха били по-добри, и да ги насочим към по-подходящи за тях възможности.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

За мен е важно да предразположа хората да проведем един открит и приятелски разговор. Затова разговорите с кандидатите ни много често са различни и не са базирани на предварително изготвени въпросници или чек листи. Разбира се, има задължителни теми, които трябва да бъдат обсъдени, като например предишния опит и професионалните интереси

на кандидатите и дали и как те могат да бъдат свързани с позицията, която обсъждаме.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

За нас в НАТЕК няма една или две стратегии или практики, които използваме що се отнася до комуникация с настоящите ни служители. За нас е важно още на етап подбор да дадем максимално подробна информация за позицията и заедно с кандидата да решим дали това би било подходяща следваща кариерна стъпка. Водим изключително открита комуникация с всеки един от нашите служители и сме винаги отворени да им помагаме в различни ситуации. Служителите на НАТЕК не са просто клетка в ексел, която генерира приходи, те са човешки същества и техните цели, амбиции, също така трудности са изключително важни за нас. Стремим се да помагаме или да дадем съвет във всички ситуации и мисля, че това не остава незабелязано от тях. Членовете на екипа ни имат възможност да се възползват от множество обучения в NATEK IT Academy, както и от разнообразни позиции и проекти, по които работим съвместно с партньорите ни.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Срещала съм доста хора, които са учили в чужбина и сами са пожелавали да се върнат в България, защото са осъзнали, че тук се чувстват по-добре и имат възможността  да получат всичко, от което имат нужда. В крайна сметка камъкът тежи на мястото си и за хората, които избират да останат в родината си, е важно да са близо до семействата и близките си. В ситуация, в която аз трябва да убедя човек да се върне в България, аз бих заложила на възможностите му за развитие тук, за шанса да работи по иновативни проекти с най-модерните технологии в ИТ сферата и реалната възможност за градене на стабилна кариера.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Отново бих избрала тази професия, защото аз харесвам това, което правя и смятам, че съм добра в това. Не съм достигнала до т.нар. етап “Burnout” и може би поради тази причина не са ми минавали идеи за друга професионална реализация. Надявам се и така да си остане занапред.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очаквам да се срещна с много мотивирани, нахъсани и готови за предизвикателства хора. Това, което аз бих могла да им предложа, са интересни позиции, проекти и много възможности за развитие в НАТЕК.

Свързани публикации