#HRinterview: Илина Гешева, МобиСистемс

#HRinterview: Илина Гешева, МобиСистемс

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Илина Гешева от МобиСистемсКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си? 

Работата ми е безкрайно интересна заради разнообразието и свободата, с които разполагам. Ежедневните срещи със служители и кандидати ме обогатяват професионално и личностно, защото хората са наистина пъстра палитра от емоции и характери. В работата си аз се стремя да извадя най-доброто от тях и лично за мен това е огромно предизвикателство. За да успееш, трябва да бъдеш много креативен, позитивен и да развиваш постоянно уменията си.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Определено нямам идентичен подход към кандидатите, защото те са различни личности. Структурираните интервюта не са особено полезни, когато целта е индивидуален подход и събиране на полезна информация. И все пак се случва да задавам някои по-стандартни въпроси като:

  • Какво знаете за МобиСистемс?
  • Какви са амбициите ви за развитие и кое ви мотивира да кандидатствате?
  • Имате ли въпроси?

Отговорът на последния въпрос носи много важна информация, дори много по-важна от предходните два. И трите въпроса, които споменах, показват целите и желанията на кандидатите, както и нивото им на подготвеност за интервюто.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

В днешните условия даването на свобода е една от ключовите техники за задържане. Ценните за компанията служители обикновено имат нужда от повече свобода, след като навлязат в работата. Тогава идва моментът, в който трябва да им се делегират права и редом с тях – свобода. В МобиСистемс свободата е един от основните фактори влияещи позитивно на мотивацията. Това мнение споделят не само служителите, които работят тук от 15 години, но също така и новите. В компанията почти няма текучество, защото освен свободата, служителите получават и шанс за развитие според желанията си.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

В България пазарът има потенциал за усвояване и развитие на нови специалисти. Всъщност важното за младите хора, които са учили в чужбина и се колебаят дали да се върнат в България, е отговорът на въпросите: „Мога ли да натрупам знания и опит, с които да стана ценен специалист?“ и „Има ли утвърдена компания, която може да ми осигури стабилност и развитие?“

Ние в МобиСистемс можем да осигурим и двете. МобиСистемс е единствената българска компания, която създава и продава свои собствени мобилни приложения от 2001 г. насам. Това е и компанията, която стои зад  OfficeSuite и File Commander – две от топ десет приложенията в бизнес категорията на „Google Play“, инсталирани на повече от 300 милиона устройства в цял свят. Колко са компаниите, които имат собствен Офис пакет и Имейл клиент? Отговорът e 3 и МобиСистемс е една от тях.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Определено бих избрала същата професия. В моментът, в който разбрах колко много и различни умения и качества се изграждат в сферата на Човешките ресурси, осъзнах, че именно това искам – да се движа с бързите темпове на IT сферата, а технологичните изненади и предизвикателства да бъдат част от ежедневието ми.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

МобиСистемс ще осигури на кандидатите по време на Национални дни на кариерата пълна и точна информация за отворените позиции и възможностите за развитие. Очаквам да се срещна с мотивирани кандидати, които искат да работят именно в МобиСистемс, защото споделят нашата визия, мисия и ценности.

Свързани публикации