#HRinterview: Ива Панайотова, HR Manager на Sitel Group – Варна

#HRinterview: Ива Панайотова, HR Manager на Sitel Group – Варна

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Ива Панайотова, HR Manager на Sitel Group – ВарнаКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. 

Какво най-много харесвате в работата си?

Възможността, която имам да общувам с много и различни хора; да участвам в създаването на различни стратегии и процеси, които да направят работния процес и ден по-приятен за всички. Харесва ми да виждам как с всичко, което правим, успяваме да растем и да даваме възможност за развитие, придобиване на много социални умения и отваряне на вратите за кариерата на много хора. Харесва ми как нашата дейност се отразява на обществото – повече от 200 души във Варна знаят немски език.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

С позицията, която заемам не съм много ангажирана в интервюта и рядко участвам в такива. Пиша го малко на шега, но не искам кандидатите да са подготвени за отговорите на тези въпроси, когато идват на среща с нас, а й въпросите ни са много и различни в зависимост от позицията. Изключително важно за мен е да усетя кандидата като човек, да си представя как го поставям сред хората, които вече работят и как би се вписал сред тях. Важно за мен е да разбера дали неговите ценности се покриват с моите и тези на компанията.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали? 

Отношението към тях. Разбирането на компанията е, че всички ние сме първо хора, а после заемаме позиции за 8 часа на ден и затова към служителите се отнасяме по същия начин, както бихме се отнесли и към регионалния ни мениджър (примерно).

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Много трудно ще се убеди някой, който не иска да бъде убеден или няма желание. В България си у дома, тук е семейството, приятелите ти. Тук не си чужденец. В България възможностите за развитие са много повече за младите хора, които са учили в чужбина. Младите хора трябва да вярват в себе си, в знанията и уменията си, а не в това, което им се казва от социалните медии, телевизиите или дори и обкръжението. Важно е да филтрират правилната информация и да гледат позитивно на живота.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо? 

Учител. Искам да мога да влияя върху бъдещето на България. Какъв по-добър начин от това да помагаш на младите хора и малките деца да видят света.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очаквам да имаме възможност да се запознаем с колкото се може повече хора, без значение от възрастта. Няма да изпадам в клишета и да обяснявам за условията и придобивките. Смятам, че компанията е разпознаваема в града. Това, което все пак ми се иска кандидатите да знаят е, че при нас ще получат отношение като към ценни и уважавани личности.

Свързани публикации