#HRinterview: Латинка Димитрова, HR Generalist в Телевик България

#HRinterview: Латинка Димитрова, HR Generalist в Телевик България

В рубриката #HRinterview се запознаваме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Латинка Димитрова, HR Generalist в Телевик България. Компанията участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. Можете да посетите щанда им в Пловдив на 4 април, в Конгресен център на Пловдивски панаир. 

Какво най-много харесвате в работата си?

За динамична личност като мен е важно работата да е свързана с ежедневни предизвикателства.

Комуникацията с хора от всички нива, непрестанните казуси и различните ситуации са силно мотивиращи за мен. Взимането на отговорни решения и адекватни действия в напрегнати моменти също е едно от нещата, които харесвам в работата на HR.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Когато правя интервюта винаги се стремя да усетя човека от среща. Рядко ми се налага да използвам едни и същи въпроси, тъй като аз гледам на всеки кандидат индивидуално. Разбира се имам и любими въпроси, от които разбирам какъв човек стои срещу мен:

  • Разкажи случка от работата, която те кара да се чувстваш горд, че си избрал точно тази професия?
  • Какво не би толерирал на новото си работното си място?
  • Какви са рисковете и недостатъците, които виждате за позицията, за която ви интервюирам?

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

Задържането на служителите не е лесна задача и е част от комплексни и навременни действия от страна на HR. Работна среда, ангажираност, възможност за развитие и най-важното – ясна представа от страна на кандидата какви отговорности и предизвикателства включва длъжността, която заема.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

В последно време срещам все повече млади хора, с образование от чужбина, но с интерес за работа в България. За да убедя такива кандидати да се върнат да живеят и работят тук им предлагам позиции, които им дават знания да бъдат конкурентни на пазара на труда не само в България. Нашата компания е международна и често на колегите им се налага да пътуват в командировки до различните ни офиси, с което допълнително се чувстват част от международен екип.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Преди доста години професията избра мен, не аз нея J Със сигурност отново HR, защото в тази област се чувствам уверена в решенията си.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Надявам се отново да срещнем млади хора с потенциал, които искат да се развиват в ИТ сектора и инженеринга. Ние от своя страна ще им предложим позиции с международно значение и менторска програма за натрупване на знания.

Свързани публикации