#HRinterview: Магдалена Илиева, HR Specialist в Astound Commerce

#HRinterview: Магдалена Илиева, HR Specialist в Astound Commerce

В рубриката #HRinterview се срещаме с интересни събеседници – практикуващи HR специалисти от всички възможни подобласти на тази професионална сфера. Този път ви срещаме с Магдалена Илиева, HR Specialist в Astound CommerceКомпанията ще участва на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2018. във Варна на 19-и март. 

Какво най-много харесвате в работата си?

Харесвам работата си по много причини и е трудно да изброя всички. Социално значимата мисия и чувството да си полезен са едни от тях. HR специалистът може да помогне не само на бизнеса, като привлича правилните хора на правилните места, но също така и на експертите и младите таланти да намерят най-подходящата позиция или да ги насочи да открият потенциала си.

Има много качества, които трябва да притежава един HR специалист и които ми помагат да придобивам нови знания и опит всеки ден. Най-важното качество обаче за всеки HR специалист е любовта към хората.

Трите най-важни въпроса, които задавате по време на интервю с кандидат?

Трудно е да откроя няколко най-важни въпроса, тъй като всяка среща се развива по различен начин. Голяма част от въпросите възникват спонтанно в хода на разговора. Аз от своя страна също се опитвам да бъда максимално откровена, когато представям компанията и отговарям на въпросите на другата страна. Предвид спецификата на нашия бизнес се стремя да разбера какви са нагласите на потенциалния кандидат към кариера в сферата на електронната търговия и да оценя дали споделя ценностите, които ние споделяме. Също така защо днес се срещаме и какви са намеренията й/му да се присъедини към Astound Commerce.

Коя е най-добрата практика за задържане на служителите, която сте използвали?

Задържането започва още с качествения подбор. Служителят се чувства много по-комфортно, когато личните ценности, които споделя съвпадат с тези на компанията. Отдавна отмина времето, когато персоналът беше смятан за трудов ресурс. Днес все повече компании поставят човека в центъра на своята корпоративна култура и като най-важната стойност на компанията. Ние в Astound Commerce имаме същия подход към нашите служители. Основните ценности на Astound Commerce  (почтеност, уважение, страст, ангажираност, непрекъснато усъвършенстване, споделен успех и работа в екип) са насочени към обединяване на хората и насърчаването им да постигат най-добрите резултати. Членовете на екипа ни са обединени от общи житейски интереси и създават близки приятелски отношения помежду си. Компанията подкрепя различни активности и осигурява комбинация от допълнителни бенефити.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Аз лично смятам, че в България има достатъчно добри предпоставки за реализация и то не само в IT сферата. Разбира се, човек трябва да бъде отворен за дискусия и проучване на възможностите в тази посока. През годините съм съдействала на не малко млади хора завършили в чужбина да стартират кариера си тук, както и на такива, които са решили, че е време да се завърнат в България. Те определено не съжаляват за избора си.

Ако в момента трябваше тепърва да изберете кариера, към коя професия бихте се насочили и защо?

Колкото и клиширано да звучи – не бих променила нищо и отново бих се насочила към човешки ресурси. С течение на времето се чувствам все по-удовлетворена от избора си, а и смятам, че ставам все по-добра в това, което правя. Имам динамично и предизвикателно ежедневие, свобода и възможност да давам идеи и да бъда чута. Създаването на приятелства и контакти ме прави щастлива.

Какви са очакванията ви за предстоящите Национални дни на кариерата? Какво ще предложите на кандидатите, които ще срещнете там?

Очакваме да влезем в контакт с позитивни и мотивирани хора, готови да обсъдят визията за бъдещото си професионално развитие. Във връзка с планирания растеж на офиса ни във Варна, предлагаме разнообразие от кариерни възможности за IT специалисти, желаещи да работят в непрекъснато развиваща се международна среда.

Обещаваме наистина интересни проекти и придобиване на експертиза в сферата на електронната търговия. Astound Commerce стартира преди повече от 17 години в Сан Франциско, САЩ и има впечатляваща глобална история. Световноизвестни брандове като Adidas, L’Oreal, Under Armor, Jimmy Choo, Lacoste, Versace ни доверяват своя бизнес, а ние от своя страна им помагаме да увеличат продажбите си в световен мащаб.

 

Свързани публикации