Моника Ковачка: Една жена трябва да е 130% сигурна в себе си, за да поеме следващата отговорност

„Още в началото сме, не правим много“, беше реакцията на Моника Ковачка, когато започнахме първите разговори за новосъздаденото женско общество в САП Лабс България. От видео интервюто бързо става ясно, че оценката й за постигнатото е доста скромна.

Всъщност движението за окуражаване и стимулиране на кариерата на жените в компанията се разраства „главоломно“, по нейните думи, и до голяма степен се дължи на силния положителен отзвук и личното ангажиране на колегите й във всяка дейност.

Всичко започва с обучения в централата – Women at SAP – по време на които мениджърите се запознават с различния подход на жените към кариерата с цел да ги подтикнат да кандидатстват за мениджърски позиции. Ръководители като Моника установяват, че дори когато има обявени позиции липсват кандидати-жени за тях. И това се случва въпреки факта, че жените са добре представени в различните локации в САП по света – обикновено те са около 33-35% от екипите.

Една от най-важните стъпки е приетата на глобално ниво стратегия, според която до 2020 година 25% от мениджърите трябва да са жени. „Преминахме през много забавни, интерактивни обучения, на които голяма част от жените се „пробудиха“ за възможностите. И веднага след обученията започнаха да питат „А сега какво следва?“. Тогава се роди тази идея за общество на жените“. Стартират го Моника и колежката й, които са единствените жени на мениджърски позиции в САП Лабс. Засега.

Допитват се до колегите си, за да разберат от тях как да работи организацията така, че да станат ясни всички възможности за развитие. Всяка сесия, която провеждат, събира все повече желаещи и се налага да се разделят в работни групи, като започват да споделят активно и в онлайн платформа.

„Мисията беше определена от самите участнички – „да подпомагаме и стимулираме женския потенциал, за да постигнем повече бизнес резултати“.

Какво пречи на жените да растат в кариерата?

От проучванията и от собствен опит Моника твърди, че „една жена трябва да е 130% сигурна в себе си, че може да направи нещо, за да поеме следващата отговорност. Докато един мъж, когато види  възможност, си казва „Аз имам нужда да се развия сега и това ми дава шанс да се развия“. Има разлика в смелостта при кандидатстване“.

„Най-важният фактор за това да станем мениджъри е, че е имало някой, който е вярвал безрезервно в нас и ни е подкрепял, казал е „Ти можеш, опитай, давай, добра си“. Направихме обществото, за да има някой, който да казва „Опитайте, вярваме във вас“.

Моника си спомня случай, при който дори тя, мислейки да предложи мениджърска позиция на колежка, се спира с думите: „Мога ли да й причиня това? Тя е с малко дете, а ще има толкова много работа и ще й се стовари такава голяма отговорност?“ „Трябваше да знам, че и тя го иска. Дори жените понякога се спираме, докато мъжете просто идват и казват „Какво да направя, за да постигна следващото ниво и да ме повишиш“, в прав текст“.

Стъпка по стъпка

Какво предстои в Обществото на жените? В момента тече менторска програма, която ще помага на жените в кариерното им развитие на мениджъри. Включени са теоретична част и коучинг, както и участие в срещи заедно с мениджърите и специфичен менторинг за специфични умения. Интересът към програмата е много силен и вече има предложения тя да се развие и за други позиции и длъжности.

„Meet successful women“ e друга интересна инициатива, в рамките на която в САП канят жени от страната, успешни в своята област, за да споделят как са балансирали в живота.

Интересна международна инициатива е CentiLink, създадена от мениджър в САП в Пало Алто – целта е да направиш 500 връзки в LinkedIN, да изградиш своя мрежа, за да имаш контакти и референции за бъдещо развитие. Създадена като игра, в рамките на инициативата се изпращат поздрави на достигналите 100, 200, 300 контакта. „Всички се заразяват и когато достигнат 500 връзки имат право на менторска програма“.

Какво още? Лекции за кърмене, медицински изследвания на място, лекции за баланс и стрес, срещи с психолози. „Много от нещата, които правим, са за всички служители – например гъвкавото работно време, което толерираме, за да сме сигурни, че родителите могат да вземат децата си навреме от детската градина. Даваме  възможност и два пъти в месеца да останеш да работиш от вкъщи.“ В момента е в ход и проект, с който САП ще спонсорира част от вноските в частни детски градини за децата на своите служители.

Отношението към жените с ИТ професии

„За съжаление стереотипите към жените-програмисти все още са валидни“, сподели от свой опит Моника.  „Помисли си дали тази професия е за теб“, й казва професор в университета и докато в нейния случай това я стимулира да се докаже, за много други жени този съвет ще подейства точно обратното. „Бихме работили и за тази промяна в обществото, това е една от дългосрочните ни цели“, категорична е Моника.

А ние сме сигурни, че с такова силно желание за промяна целта за повече участие на жени в управлението няма как да не бъде постигната.

Публикации от серията