Нещата, които никой няма да ви каже за връщането на работа след майчинство

Източник: Flickr.com (Автор: vsem poxuy)

Източник: Flickr.com (Автор: vsem poxuy)

Вторият ден е най-труден

Първият ден след майчинство никак не е толкова лош. Той е пълен със забравени „новости“. Установявате, че можете да обядвате в седнало положение. Дребните разговори и закачки са неподозирано приятни. Пътуването до офиса и обратно е ваше лично време. Колегите ви се радват да ви видят и за тях, това е събитието на деня. В центъра на вниманието (на възрастни хора) сте.

Вторият ден е друга история. Тогава работата ви цапардосва между очите и очаква да я свършите. А вие пишете на компютър като маймуна и не помните нито една екселска формула. Нямате време и сили да гледате телевизионните предавания, които другите обсъждат, а пътуването до офиса е отвратително. За капак – целия ден няма да видите детето си.

 

Ще спрете да си цедите кърмата

Всички сме съгласни, че майчиното мляко е най-добрата храна за едно бебе. Но също така, събирането му с помпа в работно време е невероятна мъка. Ще се убедите, че разнасянето на шишета, грижата да са чисти, намирането на уединена стая, напускането на срещи по-рано и всичко друго, което се сетите, е изпитание и за най-здравата нервна система. Съвсем отделно от това – наистина не искате това постоянно уомп-уомп-уомп от помпата да бъде чуто от ВСИЧКИ. Когато известно време практикувате цеденето в офиса забелязвате също така с раздразнение, че не ви остава много време за работа. Което е проблем, както и да го гледаш.

 

Ще има дни, когато ще ви се иска да напуснете

Дори и да имате прекрасно ангелче вкъщи, което спи по цяла нощ, вие сте уморена. Просто едно дете иска своето и то, постоянно. Твърде много задължения и твърде малко време. Пък и, както казахме, малко сте назад с материала. Екселските ви умения са деградирали до таблица с броя акания на бебето и часовете му за почивка. Месеци не сте водили нормални разговори с възрастни хора. А технологиите дори са напреднали в това време, защото това им е работата.

Ще има и дни, когато ще ви се иска да захвърлите всичко, защото напрежението ви идва в повече. Особено в онези дни, когато отрочето ви хлипа нещастно на вратата, докато вие излизате за работа. Но не бързайте с големите решения. Дайте си време, много време, за да свикнете отново.

 

Ще трябва да си намерите отново мястото

Докато ви е нямало, колегите ви са измислили функциониращи начини да се справят с работата без ваша помощ. Просто им се е наложило. Има вариант дори, да са ви заместили с някой нов колега временно, а този човек сериозно се е постарал да ви измести и да остане трайно на мястото ви. Сега ще ви се наложи да си извоювате отново позицията на „най-добър служител на всички времена“. И дори най-емпатичните и добронамерени шефове ще очакват от вас да се стараете много сериозно, показвайки истински ентусиазъм в работата.

 

Хората всъщност не искат да гледат снимки на децата ви

Те просто са учтиви с вас.

 

След второто дете не става по-лесно

Всъщност, става много по-трудно. Нуждите на две деца не са двойни, спрямо нуждите на едно. Те са, по една извратена извънземна логика, осморни. Поне с такова усещане живеят повечето родители на малки деца. Просто имате две деца на различна възраст, с различни нужди, с различни нива на способности, които имат нужда да получават сериозни дози любов и внимание. А това иска сили и време, вярвайте. По много и от двете.

 

Работата обаче ви прави по-добри майки и професионалисти

Да се ходи на работа и да се гледат деца е неимоверно трудно. Но това ще ви даде възможност да оцените всеки момент (или почти всеки), в който сте с децата си. А децата ще ви подтикнат да се стремите много по-силно към кариерно и семейно щастие. Човек си казва: „Ако ще отсъствам по цял ден и няма да си виждам децата, трябва поне да имам сериозна причина. Искам работата ми да има смисъл, аз да съм двигател на промени, животът ми да е удовлетворителен и предизвикателен. Искам децата ми да се гордеят с мен.“

Свързани публикации