Щастие на работното място

Щастие на работното място

Формалната дефиниция за щастие е „Чувство и състояние на пълно задоволство, удовлетворение от живота“, а това често е въпрос на лична и индивидуална интерпретация, защото всеки има своя дефиниция за щастие и факторите, които го карат да изпитва щастие. Възможно е на работното място да се създаде среда, която да те накара да се чувстваш добре и свободно да споделяш и изразяваш себе си. Казвайки това, ви каня да споделите с мен възможните варианти и да създадете такива за себе си и тези, с които общувате ежедневно.

Както всяко нещо е въпрос на гледна точка какво ще изберем да направим, и целта на тази статия е да ви провокира, усмихне и надявам се вдъхнови да правите (или повторите) някои от начините, които с радост ще споделя с вас.

Идвайки от корпоративния свят, преминавайки през консултантския бизнес и като един вечен оптимист, бих искала да ви припомня, че всеки сам избира как да се чувства и щастието често не е подвластно на външни фактори, макар средата да предразполага за това. Та, по същество. Какво може да направите, за да сте щастливи на работа и което да зависи от вас? Това е важно условие, след като уточнихме, че е достатъчно да си създадем щастие от нас за нас или от нас за другите, така че да се усмихнем поне веднъж на работното място (и не само).

1.       Изненадай колега – оставете постерче с усмивка на компютъра; организирайте изненада от типа – сутрешното кафе да е вече на бюрото, приготвено както го обича; или оставено парченце шоколад (бонбон), или кратка бележка с послание, или просто едно „Благодаря“. Очаквайте резултат като този, който близък човек наскоро сподели във ФБ профила си: „Обичам изненадите, но повече обичам този, който ми ги прави“. Човек е щастлив, когато споделя, когато доставя радост на другите и през това самия той се чувства удовлетворен и одухотворен.

2.       Помислете за онази малка победа в работния ден, която ви е накарала да се почувствате успял – как не се подадохте на лошото настроение на някой, който най-вероятно реагира така поради независещи от вас причини; как намерихте решението, което сте мислили дълго и в един момент ви е „светнало“; как помогнахте на някой, който е стресиран и затрупан със задачи и сте му осигурили „глътка въздух“.

3.       Поздрави с усмивка – нужно ли е да споменавам изобщо за силата на искрената усмивка и направен комплимент? Кога за последно го направихте – да се зарадвате на някой, да го поздравите за начина, по който изглежда или за интересната история, която ви е споделил?

4.       Пуснете си любима песен – често, когато не сме в най-добрата си форма, е нужно нещо да ни стимулира, за да съберем сили и продължим въпреки вътрешните съпротиви. Музиката винаги допринася за доброто настроение и щастие на работното място – слушалките са лесно достъпни, а избора безкраен.

5.       Сподели с приятел – една прегръдка, един съвет, една минута, в която си с някой, който те разбира, подкрепя, приема такъв какъвто си. Често това е най-бързия и лесен начин да заредиш и освободиш от насъбралото се напрежение. Имайте и бъдете такъв приятел.

Щастието по-често се изразява в това, което сме готови да дадем, отколкото това, което очакваме да получим.

Бъдете щастливи и създайте своя списък на действията, които ви усмихват и правят щастливи, защото това не изисква средства, а единствено добра воля и слънчево настроение.

За мен днес щастието беше в сутрешна чаша горещ шоколад и споделена среща с вдъхновяващи хора, защото щастието е в малките неща!

Автор: Ани Хира, създател на „Хюга БГ” ЕООД (фабрика за щастие) и бизнес развитие в PSF (фабрика за персонални решения)

Статията е от платформата за професионалисти в областта на човешките ресурси HRIndustry.bg. Посетете сайта за повече интересни статии и новини. Не забравяйте да посетите и единственото по рода си в България изложение HR Industry, което ще се проведе утре, 8 февруари, в Интерпред, София. Там можете да се запознаете и обсъдите най-интересните новости и тенденции в областта на услугите, свързани с човешки ресурси, директно с компаниите и професионалистите, които ги предлагат на българския пазар. 

Свързани публикации