Смъртта на мениджмънта от средно ниво

people

Технологичните подобрения и новите системи, които постоянно изникват, вече дават сериозно отражение върху нуждите от нискоквалифициран труд по света. Какво обаче се случва едно стъпало над обикновените работници? Нужни ли са все още толкова много хора, които да анализират дейността на оперативно ниво и да взимат решения, осланяйки се на собствената си интуиция и наблюдения? Според Сидни Финкелстейн, преподавател по стратегия и лидерство и декан в Tuck School of Business (част от колежа Dartmouth, САЩ – един от т.нар. Бръшлянова лига), не само че технологиите и културната промяна оказват натиск върху мениджмънта от средно ниво в момента, но в дългосрочен план много от тези професии просто ще изчезнат.

Една от причините за това е дигитализацията, пише Финкелстейн в своя статия за BBC. Нуждата от хората, които са управлявали касиери, работници на поточни линии и други постепенно изчезващи професии, става все по-малка. В същото време, машините правят доста по-сложни анализи и прогнози. Ръководителите на медийни компании например, които са решавали какво точно съдържание да поднесат на зрителите/слушателите/читателите си, вече трудно се конкурират с аналитичните данни и прогнози за потребителските предпочитания, които дават платформите на големите технологични фирми например.

В същото време, глобализираният и свързан свят, в който малки, стартиращи компании могат да постигнат доходност като на голям индустриален концерн, променя бизнес културата. „В стартъпите има хора, които генерират бизнес идеи, такива, които пишат код и други, които продават това, което се получава, като се окомплектоват идеите и кодът. Нито една от тези длъжности не зависи от мениджъри на средно ниво, които да следят, че хората правят това, което се предполага, че правят. Вместо това стартъпите въплъщават схващането, че можеш да правиш повече с по-малко, карайки всеки замесен да поеме по-голяма отговорност“, обяснява Финкелстейн.

Културните разлики от смяната на генерациите също оказва влияние. Поколението на новото хилядолетие трудно приема работа, в която някой само ще ги наблюдава какво правят. Най-малкото, защото те всички вярват, че могат и знаят повече, отколкото всъщност знаят на практика.

И все пак идва ли краят на мениджърите от средно ниво? Особено в някои индустрии този процес трудно ще бъде спрян, смята университетският преподавател и автор на над дузина книги в областта на мениджмънта. Според него обаче, няма нищо лошо в това в компаниите да има повече служители, които създават продукт или услуга, отколкото такива, които следят другите дали го правят. Технологичните компании не обичат този тип длъжности, но когато растеш все пак се нуждаеш от хора, които да са свързващо звено. Тези, които се развиват много бързо, пък имат нужда от талант на такова ниво, за да управляват нововъзникващите възможности. Разбира се, конкуренцията за подобни позиции ще става все по-голяма.

Тази промяна няма да се случи прекалено бързо, така че ако ви остава сравнително малко време до пенсия, не се притеснявайте. Тези с по-дълъг работен хоризонт пред себе си обаче трябва да се фокусират върху това да се окажат от правилната страна на тенденциите, като подобрят и разширят уменията си и се оглеждат за възможности, които им дават шанс директно да влияят върху резултата от дейността, а не върху хората, които я извършват.

Предприемаческото мислене ще става все по-нужно в бъдеще, независимо на кое ниво в организацията сте, и колкото и да е трудно то за някои типове характери.

Илюстрация: freeimages.com

Свързани публикации