Стефана Здравкова: Все повече IT компании инвестират в продукти за жени

Стефана Здравкова има завиден опит в IT сферата преди да стигне до сегашната си длъжност – търговски директор на Logitech за България (компанията започва да произвежда мишки в не толкова далечната 1981, а днес има сериозно портфолио от продукти за IT периферия – слушалки, уебкамери, дистаницонни и т.н.)

През 1997 г. Стефана започва работа в Xerox България в екипа по продажби на офис техника, по-късно поема големи проекти в областта на производствената техника на Xerox, а в периода 2001-2002 отговаря за обучението на партньорите на корпорацията в България, Албания, Македония и Косово. През 2004 г. завежда отдел „Промоции“ в Мобилтел, а след това става мениджър „Продажби на мобилни телефони и устройства” в Сименс ЕООД. Стефана е управител на търговското представителство на BenQ Mobile CEE (Централна и Източна Европа) в България, а преди да оглави Logitech работи в австрийския холдинг Leitz, който отговаря за представителството на различни марки мобилни телефони за Централна и Източна Европа (VK Mobile и Hyundai Mobile).

Стефана споделя, че вече в нея виждат професионалиста с опит, че стереотипите се променят, и че полът в IT сектора няма значение. Освен това все повече момичета и млади жени се ориентират към тази сфера. А най-важното качество, което според нея един млад човек трябва да притежава, е любопитството –  да се интересува от всичко, което го заобикаля, за да може винаги да научава и постига повече.

И още във видеото: как жените променят постепенно IT сектора, как стават важен фактор не само като професионалисти, но и като потребители. И изобщо как IT и IT периферия вече не са това, което бяха – сега са предмети, които използваме в ежедневието, аксесоари и средства за масова комуникация.

Публикации от серията