Стоян Ганев: Хората с потенциал са по-лоялни

Със Стоян Ганев, мениджър „Човешки ресурси” в шуменската фирма за охранителни услуги „Телепол“, разговаряхме по време на традиционния HR уикенд, организиран от JobTiger в края на януари в гр. Хисар. Ето какво сподели той за подбора и задържането на ценни хора:

„Ако трябва да степенуваме, при подбора на хора първо бих заложил на потенциал и компетенции, а на второ място – на потенциал с по-малко компетенции. Не е панацея и не е приложимо за всеки бизнес, но аз лично бих заложил на човек с потенциал, защото организация, създала условия на човек да развие потенциала си, може да се надява на по-голяма лоялност от него, отколкото организация, развила компетенции. Защото компетентният човек отива там, където има повече пари. А човекът с потенциал е самомотивиращ се, той може да намери предизвикателства и в текущата компания, а не само навън“.

„Ако имаме три или пет нива на пресяване при подбора – по документи, тестове, първо, второ интервю, изпитателен срок – не би трябвало толкова бързо да се разделяме. За ключовите служители е препоръчително да има същата програма за задържане или при освобождаване да има поне няколко интервюта за напускане на различни нива, за да му покажем колко е ценен. Щом веднъж е взел решение да напусне, той вече не е обвързан с компанията, но задължително трябва да намерим причината защо напуска – по емоционални подбуди, търси нови предизвикателства или твърде дълго е бил в компанията”.

Свързани публикации