Светлин Наков: Искам да дам професия, работа и път в живота на младите хора

Светлин Наков, финалист в „Човекът, който ме вдъхновява“, е софтуерен инженер, който през последните десет години се занимава с обучение на софтуерни специалисти, а в момента развива Академията на Телерик. Иска да даде „професия, работа и път в живота на младите хора“, защото според него „нормалната образователна система не подготвя хората за живота и за реалната професия и работа в нашия бранш, а ако отворим обявите за работа –  70% са от софтуерната индустрия“.

„Виждам много щастлива професия, с която съм избрал да помагам на хората да бъдат успешни, да имат прекрасна професия и да се развиват всячески – първо технически, после като личности и хора, като общество, като държава. Не е тайна, че се боря да направя нашата страна едно по-хубаво място за живеене“.

„В мен кипи желанието да споделям, да предавам моя опит. От четвъртокласник се занимавам с програмиране, писане на софтуер, алгоритми, състезания, софтуерни разработки, методологии, езици за програмиране, бази данни, уеб, мобилни апликации. И всичко това съм научил по трудния начин – проба-грешка, докато уцеля правилния път. И знам, че ако някой седне да ми покаже, да ми систематизира тези неща, ще ги науча за пет пъти по-малко време. Виждам как неща, които съм учил няколко години, тук за няколко месеца предавам на нашите студенти и те наистина ги усвояват“.

„За мен знанието са няколко неща – първо да знаеш, като информация. После да си го правил, да си го почувствал, да си го „счупил“ в ръцете си, да си го поправил след това, да си го усетил, да си видял как се прави – това е положителният опит. Но трябва да си го правил и грешно, да си натрупал и отрицателния опит, да знаеш как не се прави. Опитът плюс знанието и нагласата да искаш да се занимаваш с това, те прави професионалист или човек, който като поработи години ще стане професионалист“.

Учебният център „Телерик Академия“ съчетава  детски школи, ученически школи, школата по алгоритми и студентските курсове, които могат да се учат и онлайн, и програмата „Софтуерна академия“, която цели да обучи профеисионалисти и да ги прати на работа в Телерик. „Тази година сме обучили за нас 80 човека, а за останалите фирим – 300. Останалото са проекти – дарение.“

За новите будители

„Будителите са хората, които дърпат обществото напред, дърпат държавата, водят промяна и то позитивна. Хората най-общо търсят добър живот – добро образование, добро здравеопазване, перспективи, да живеят щастливо, да имат спокойствие и сигурност. Аз съм се насочил към образованието, защото голяма част от нещата са свързани с него – ако човек е добре образован, ще има работа и професия, ще живее добре.

За мен един будител е такъв, когато прави нещо мащабно. Ако аз пробудя трима човека ще е страхотно, но не е ли това нещо, което всеки по-светнат баща, ще направи за децата си? За мен будител е човек, който прави мащабни промени и често страда заради това. За де е будител човек трябва да е лидер, да е човек, който вдъхновява, има харизма, има ужасно много енергия да прави мащабна промяна и по някакъв начин си намира път да го случи.“

Кой номинира Светлин Наков?

Павел Колев доброволно помага на Академията на Телерик, защото смята, че това е правилният път, по който трябва да се върви в образованието. “Нещата трябва да се променят, не трябва да се учи по системи отпреди 20-30 години“.

„Често се срещам с хора, които биват вдъхновени по някакъв начин и след това много бързо се отказват. При лекциите на Светлин Наков се запазва статуса „вдъхновен“. Той успява да накара хората да продължат да бъдат в това състояние, да искат все повече да научават и да се занимават с това нещо във всяка свободна минута. По този начин се вдъхновяват много хора. Само на един от курсовете  миналия семестър имахме записани 2800 души. Кой университет има толкова?“.

Публикации от серията