Талант или практика – как се става професионалист?

Възможно ли е незаинтересован и неспортуващ човек да се превърне в един от най-добрите спортисти в страната за една година?

Проведен във Великобритания експеримент, наречен „Експерт за година“, се опитва да покаже нагледно зависимостта на експертизата от практическите усилия. Впечатлен от широкоприеманото правило на Малкълм Гладуел за десетте хиляди часа упражнения, които могат да превърнат всеки в експерт на световно ниво, в която и да е област, младият английски треньор Бен Ларкомб решава да провери теорията на практика. За тази цел той моли своя приятел Сам, който описва себе си като „некоординиран компютърен маниак“, да тренира с него тенис на маса всеки ден по един час в рамките на една календарна година. Тъй като времето за упражнения е сравнително малко, те се движат по-специална програма, която да даде на неподготвения младеж повече технически познания, отколкото би придобил ако се подготвя сам. Прогресът на Сам е документиран в кратко видео, което показва значителното подобрение в играта му.

Още след шестия месец Сам лесно дава отпор на опитни любители на тениса на маса, а към края на периода започва да участва и в турнири. Професионални треньори по тенис на маса обаче смятат, че нивото му към края на годината всъщност е в най-добрия случай на слаб играч в детската лига.

Организаторите на експеримента признават, че не е реалистично да се смята, че „световно ниво“ може да се постигне за една година. И то не само заради факта, че 10 000 часа са далеч повече от година. Пред BBC Бен казва, че за да бъде случаен човек успешен, час след работа не е достатъчен. Трябва да си вземе година отпуск и да вложи концентрирани усилия само в конкретната дейност. Той, както и други експерти обаче, са въодушевени от постигнатите резултати, тъй като те показват, че „талантът“ често е надценяван като фактор, особено в западната култура, където лисата на бърз успех често води до отказване, заради заблудата, че дадена дейност просто „не е за нас“, понеже ни липсва талант. В Китай, казват специалистите, младежите вярват, че успехът е в пряка зависимост от вложените усилия, поради което се отказват много по-трудно.

Организаторите на експеримента „Експерт за година“ твърдят, че трябва да се прави разлика между границата, в която започвате да впечатлявате неопитните и тази, след която сте истински експерт. Кривата на натрупване на умения е такава, че първата година концентрирани тренировки са достатъчни „за да сте по-добри от 99 от 100 души, които срещате на улицата“. Всеки следващ вложен час усилия обаче се отплаща по-малко, така че за да надминете световното ниво, ще са ви нужни още 9 години. Графично представено, съотношенията вложени усилия към подобряване на уменята изглеждат така:

Източник: http://www.expertinayear.com/

Източник: http://www.expertinayear.com/

Прочетете повече за експеримента „Експерт за година“ на http://www.expertinayear.com.

А вие какво мислите по въпроса, определящ ли е талантът или всичко се свежда до „кръв, пот и сълзи“?

Свързани публикации