Тодор Брешков, LAUNCHub: Надяваме се да помогнем на повече хора да започнат нещо свое

Тодор Брешков, управляващ партньор в LAUNCHub, разказва за опита си в сферата на финансите и инвестициите и за проектите, които фондът по програма JEREMIE ще подкрепи в предстоящите два „прозореца за кандидатстване“ тази година.

„LAUNCHub e ceed and acceleration фонд и целта му е да участва в най-рисковия етап от инвестиционния цикъл на една компания, т.е. ние се явяваме в етапа, в който идея или продукт са стигнали някакво развитие, но все още не са тествани и приложени на пазара. Това е етап от живота от една компания, в който е много несигурно дали тя ще оцелее. В този етап компанията реално е трудно да бъде подкрепена по друг начин, освен с рискови капитали и това всъщност е нашата работа. Фондът е в размер 9 млн. евро и нашата задача до края на 2015 г. да открием „нашите“ компании, идеи и екипи, в които да инвестираме тези 9 млн. евро“.

„Три пъти годишно ще отваряме „прозорци“ за кандидатстване. Ще очакваме всички, които имат интерес и желание да споделят идеите си или проектите си с нас – независимо дали са българи или чужденци, или пък българи в чужбина, на които ние доста разчитаме – и след процедура по селекция от един месец ще избираме от 8 до 12 проекта, в които да инвестираме. В момента тече първият тестови прозорец, към ноември ще е вторият за годината“.

„В acceleration фазата инвестираме до 30 000 евро срещу 10% от компанията, след това ако видим, че компанията се развива според очакванията, можем да доинвестираме до 200 000 евро. Основният фокус, на който сме се спрели, е ICT  индустрията, защото размерът на средствата, които инвестираме, е нормално да бъдат използвани за човешки труд, а не за купуване на големи активи. По-лесно ще бъдем заинтересувани от проект, който е в по-напреднала фаза, защото тогава човек може да получи по-адекватна информация за какво става въпрос – да има вече тестване на пазара, потенциални клиенти, бета версии и т.н., защото когато нещо е дръпнало по-напред и е създаден екип, който има обща история и опит, е естествено човек да харесва повече тези неща, отколкото нещо на бял лист. От друга страна, понякога наистина има идеи, които са на бял лист и от първа стъпка ти харесват, така че и двете неща ще гледаме“.

„Оценяването е процес – нашият екип първо отсява проектите, които определено не ни допадат или смятаме, че не са за нас, след което с инвестиционния комитет ще дообработим информацията, за да ги сведем до 20 проекта, които най-много ни харесват. След това каним тези 20 екипа на т.нар. long weekend – четири дни в София. Целта е по-скоро да опознаем тези хора и да ги поставим в среда, в която да подобрят уменията си да  презентират проекта си, а ние да ги преценим като хора и екипи, защото реално на такъв етап от компанията това е най-важното нещо. Много е трудно да избереш проект, без да си си дал време да прецениш хората. В резултат на този „дълъг уикенд“ ще изберем половината от тези проекти, в които да инвестираме“.

„В ceed частта на парите, които управляваме, търсим компании в малко по-напреднал етап на развитие и имаме право да инвестираме в тях по всяко време на ad hoc принцип. Там можем да инвестираме до 200 000 евро в една компания“.

„Надявам се, че инструменти като нашия ще дадат възможност на повече хора да посмеят да спрат да бъдат служители и да опитат да направят нещо ново и нещо свое, ако имат такова желание“.

В неделя, 24 юни, изтича крайния срок за включване в първия етап на оценяване, а пълна информация има на сайта на LAUNCHub.

Тодор Брешков е един от участниците в Младежкия форум на предприемачество, който JobTiger и Националния младежки форум организират във Варна на 5 юли. 

Публикации от серията