Виктор Тутов, web developer: Амбицираните, добри, интелигентни хора създават проспериращата фирма

Виктор Тутов, web developer: Амбицираните, добри, интелигентни хора създават проспериращата фирма

Казвам се Виктор Тутов и съм web developer в Mansion Technology and Operations Centre. Част съм от 8-членен екип, като аз основно се грижа за бек-енд-а. От малък съм захласнат по компютри, като страстта ми тръгна от видео игри и премина в това, с което си изкарвам хляба в момента. Познанията ми в областта растат ежедневно. Същото мога да кажа и за хобитата ми – започнах като запален геймър, а сега се простирам до човек, обичащ да чете книги, да кара сноуборд, да плува, да катери планински върхове, да пътува и вижда красотите на природата и продължават да се разрастват…

Лично теб какво най-много те „надъхва” сутрин да отидеш на работа и да си готов да дадеш максимума от себе си?

В мен има глад, който е незадоволим. Искам да разбирам от всичко, да знам всичко, да мога всичко, да видя всичко. Но същевременно осъзнавам, че това е невъзможно. Принуден съм да избирам и да се фокусирам само върху нещата от живота, които са ми изключително интересни – като програмирането е едно от тях. Клишето, че уча всеки ден нови неща, е реалност, която силно допринася за моята мотивация. Обичам предизвикателствата и да излизам от комфортната си зона, а това се случва доста често в професията ми. Друг главен фактор за мен са хората, с които работя – уникални в много отношения. Думите няма да ми стигнат да ги опиша, но са страхотни, и определено ме мотивират да продължавам да се развивам и да ходя на работа с усмивка на лице. Винаги мога да разчитам на тях както професионално, така и в личен план. От моя опит това е нещо, което е изключително рядко срещано.

Каква трябва да бъде „вътрешната” култура и дух в една компания, така че всичко да върви добре и хората да са удовлетворени?

Фирма (или компания) не е просто някакво име. Тя е хората, от която е изградена. Ако те са свестни, амбицирани, добри, интелигентни хора – то всичко ще просперира. Атмосферата също е много важна – стресът трябва да е в ограничени количества и да се контролира, трябва да има колегиалност и приятелство между хората, трябва всичко да е неформално и непринудено. От там нататък, разбира се, идват и страничните фактори – адекватно заплащане, добър социален пакет (повече почивни дни, възможност за дистанционна работа, здравни и спортни карти, тимбилдинги и други благинки). Друго, което много допринася, е човек да се чувства ценен (както и работата му). Възможност за индивидуално развитие, силни лидери, култура, ориентирана към служителите – има още доста фактори, които помагат, но в крайна сметка всеки е различен и търси различни неща.

Кое от нашия пазар на труда ти харесва най-много и кое е доброто в него?

Не се чувствам много компетентен да отговоря на този въпрос мащабно, но ще се фокусирам върху ИТ индустрията. Не мога да отрека някои много благоприятни фактори, които доста ми допадат – примерно балона в сферата. Заплащането е доста добро в сравнение с други сектори, защото има голям глад за кадърни кадри. Това помага много за хора да се ориентират чисто финансово, но също така създава висока конкуренция – както между фирми (принуждавайки ги да предлагат добри социални пакети и условия), така и между самите програмисти (защото все пак трябва да си заслужаваш това, което искаш). Тази конкурентност създава интересен баланс, карайки и двете страни да дават повече от себе си, за да получават това, от което имат нужда. Нещо, което може да бъде разгледано като плюс или минус, е възможността за сравнително честа смяна на работното място. Изборът – това е нещо страхотно, което го има в сферата – имаш избора да намериш своето място. Много сфери и много хора нямат тази опция, а в нашата не само, че го има, ами понякога е и хубаво да се възползва човек – когато почувства, че е достигнал тавана на развитие в текущата си позиция например. И това се простира без граници – друг град, друга държава, друг континент.

Какви са ползите от работата с HR компания и защо избра да работиш с JobTiger Recruitment (JTR)?

За жалост, от моя опит, повечето хора в HR компаниите не са достатъчно компетентни за сферите, за които работят. Това е нещо, в което JTR се различават от повечето конкуренти. Имат перфектен бленд от професионализъм и непринуденост. Буквално открих приятел в лицето на Ники, който работеше с мен, за да ми помогне да намеря своето място. Ползата от подобни компании е очевидна – те намират на търсенето – предлагане и на предлагането – търсене. От моята гледна точка помагат на хората да намерят своето място, където да се чувстват удовлетворени, ценени, с желание да стават всеки ден и да вършат това, в което са добри и им доставя удоволствие. От гледна точка на работодател – те намират хора като мен за отворените позиции. Няма губещи в ситуацията – само печелещи, което винаги е хубаво нещо и трябва по-често да се случва и в други аспекти от живота. Още много мога да говоря по интересни за мен въпроси, но запазвам другото за по бира! 🙂

Свързани публикации