Яна Петкова за виното като култура

Яна определя себе си като страстен любител и дегустатор на виното и целият й живот се върти около него: внася вино, пише за вино, дегустира, води курсове и лекции за дегустация и организира представяния на различни вина и изби.

Яна Петкова е създателят на сайта Vinoto.com – място за всички, които изпитват интерес и любопитство към виното. Освен това е основател и води курсове в Българската винена академия. За нея е важно консуматорите на вино да бъдат добре информирани и образовани, да получат винена култура, която да им позволи да разбират какво им се предлага и какво консумират. Това е пътят да се промени винената индустрия и да се предлагат висококачествени вина на българския потребител, казва Яна.

Според Яна жените определено са по-любопитни и имат по-голям интерес към този вид курсове, но затова пък мъжете, които решат да се занимават с дегустации, стават много отдадени и безценни в тази област.

Във видеото ще разберем още за развитието на винената култура в България, за професията на винения журналист и за това какво е нужно да знаем преди да отворим бутилка вино.

Интервюто е заснето във ФотоСинтезис Арт Център. Гримът е от UNE.

Публикации от серията