Жюстин Томс: Бизнес, както и плуване, се учи само като се гмурнеш надълбоко

В България има нужда от много предприемачи, защото ако има повече хора, които стартират бизнес, ще има повече нови работни места и повече конкурентни проекти. Но все още липсва обучение за бизнес, няма и развито бизнес мислене у младите и децата. Така смята Жюстин Томс, уеб предприемач и преподавател. Във втората част от разговора ни (първата е тук) ще чуете какво смята за стартирането на бизнес в България, какви са предимствата да започнеш бизнес в IT сферата и какви умения ще ви гарантират сигурност при търсенето на работа.

Уроците от предприемачеството 

“Най-важно, за да стартираш бизнес, е да имаш добра идея. Много хора имат добри идеи. Една идея се ражда в главите на 100 души, само 10 души имат силите да я започнат реално и да я превърнат от идея в действие и само 1 от тези 100 ще я реализира докрай. Трябва много работа и упоритост, както и да не се отказва човек.

Една от грешките е че започват и си дават шест месеца до една година и се отказват. Важното е да сте упорити. Не трябва да сте математици и счетоводители, дори да сте чели много книги също пречи, специално за това как се прави бизнес. Често книгите, особено писани за чужди пазари, дават нереална представа за бизнес средата в България, която има доста специфики. Бизнес, както и плуване се учат само като се гмурнеш надълбоко и започнеш да плуваш, само с книгите не става“, сподели Жюстин.

Кариера в IT бизнеса

IT бизнесът има специфики и е доста интересен терен за работа според нея. Силно окуражава хората да стартират в тази среда, защото в IT бизнеса е възможно да се започне с много по-малка инвестиция.

По отношение на професиите, които ще бъдат търсени в бъдеще според Жюстин в бъдеще ще се появяват все повече кариерни възможности, свързани с комуникации и IT  – ще се търсят хора с меки умения и такива, които по своето естество са комуникатори. „Това не е свързано толкова с обучението и образованието, има много неща, които човек трябва да изработи в себе си“.

Съветът на Жюстин Томс: „Намерете това, което ви е най-много на сърцето, най-интересно и се отдайте на него. Четете, но едновременно с това развивайте комуникационни умения. Тогава няма да имате проблем с намирането на работа“.

 

Интервюто е заснето във ФотоСинтезис Арт Център. Гримът е от UNE.

Публикации от серията