Жюстин Томс: Използвайте социалните мрежи за професионалното си развитие

Ако се занимавате с уеб, със сигурност познавате Жюстин Томс. А ако сега започвате бизнес, свързан с развитието на уебсайтове, препоръчвам ви горещо да се запознаете с инициативите, в които участва, както и с блоговете, които води. Може да започнете с този видео разговор, от който ще научите за новите й проекти, любимите дейности и уроците от предприемачеството.

В момента Жюстин ръководи ABC Design and Communication и сайтовете „Аз детето“ и „Аз жената“, помага активно в IAB Bulgaria, пише статии, книги, преподава.

Стартира през 1998 с няколко приятели и съмишленици, точно в зората за уеб в България. „Много уроци научих, но най-важните са, че човек трябва да има доверие в хората, за да успява да прави добре бизнес, и да има екип, който да работи с желание“.

Един от любимите й проекти е сайтът Аз детето. „Силно вярвам, че трябва да работим за социални каузи – всеки бизнес, когато стигне определена зрялост, трябва да връща нещо на обществото. В моя случай една от каузите е Аз детето“.

За женското предприемачество

„Жените имат по-различна роля в обществото през последните години, но все още не са готови да започнат собствен бизнес и една от идеите на сайта Аз жената беше да ги насърчаваме, да им даваме повече самочувствие – на жената-майка, на жената в бизнеса и на жената като жена.

Липсва подкрепа като цяло в обществото по отношение на това жените да могат да правят бизнес, гледа се с недоверие на тях. Трябва да се стремим да им даваме глас, защото жените могат да правят бизнес също толкова успешно, колкото и мъжете, просто нямат увереност и подкрепа“.

За използването на социалните мрежи

Тенденцията в уеб бизнеса е да отсее онлайн каналите, в които ще присъства активно и да остави само полезните. Един бизнес не може да бъде адекватен във всички канали в интернет, не е и необходимо.

Това важи и за хората – има много отдадени на социалните мрежи хора. За мен е важно да имам активен офлайн живот и колкото и време да отделям на мрежата, държа на личните си контакти, на чашата кафе с приятели и споделените неща. Така че силно лимитирам времето си в социалните мрежи и блоговете до това, което ме интересува професионално.

Това е и съветът ми към всички – не публикувайте снимки от разходка с децата, по-скоро използвайте Фейсбук и Туитър за лично професионално развитие, заявете се като експерти – много по-добре ще е, отколкото да следите клюки и да си губите времето“.

 

Интервюто е заснето във ФотоСинтезис Арт Център. Гримът е от UNE.

Публикации от серията