10 често допускани грешки при търсенето на работа

X4AAF4SU9Q

Когато си търсите нова работа, има много неща, които биха могли да се объркат – от неправилното форматиране на CV-то ви до това въпросите на интервюиращия да успеят да ви подхлъзнат. Вижте класацията на Lifehacker за най-често срещаните грешки по време на този процес.

  1. Не започвате да търсите достатъчно рано

Най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да не започнете да си търсите работа достатъчно скоро. Трябва да търсите работа, дори да сте заети, да харесвате конкретната си професионална роля си и да нямате намерения да напускате. Започнете да търсите 18 месеца, след като стартирате новата си работа. Дните, когато хората се пенсионираха във фирмата, която е дала начало на кариерата им, отминаха, така също и десетилетията лоялност на служителите. Каквото и да работите, бъдете готови да си потърсите нова работа.

  1. Губите си времето с всякакви обяви за работа, които не отсявате

Няма спор, че онлайн платформите за работа са полезен инструмент в търсенето. Обявите могат да ви помогнат да откриете ключови думи за CV-то си и да се запознаете с критериите на фирмите. Внимавайте къде се регистрирате и търсете само в сайтове, чиято легитимност не е поставена под въпрос. Струва си да се постараете да поддържате контакти с професионалната си мрежа чрез LinkedIn.

  1. Изпращате непоискани CV-та

Ако сте открили фирма, в която бихте искали да работите, както и информацията за контакт на някого, който вече работи там, е чудесно. При все това, не е особено ефективно да му изпратите CV-то си ей така, от нищото. Това е една от често допусканите грешки. Поискайте съвет лично, преди да кандидатствате за работа там по обичайния ред. Ако човекът, когото вече познавате, предложи да ви даде препоръка или да предаде CV-то ви, то това е страхотно. Но го оставете сам да прецени.

  1. Не пазите търсенето на работа в тайна

В някои случаи може да ви споходи усещането, че е добре да споделите с ръководителя си, че смятате да напуснете – възможно е да има волята да промени някои от нещата, които ви смущават. Това обаче много зависи от шефа и в повечето случаи е добре да пазите в тайна това, че си търсите работа. Ако е необходимо, променете настройките на своя LinkedIn профил.

  1. Не разчиствате онлайн профилите си

Повечето хора знаят, че потенциалните работодатели проверяват профилите на кандидата в социалните медии и въпреки това много кандидати са отхвърлени заради лошото им представяне там. Понякога не става дума за неподходящо съдържание, а за лоши комуникативни умения. Освежете профилите си в социалните мрежи и се уверите, че там няма нищо, което ви представя в лоша светлина.

  1. Изпращате CV като по калъп

Може да ви струва като твърде голямо усилие, но трябва да свържете автобиографията си с конкретната позиция, за която кандидатствате. Помнете, че и специалистите по подбор, и специализираният софтуер търсят в CV-то ви съвпадения с изискванията за позицията. Използвайте ключовите думи от обявата. Обмислете кои са най-подходящите за вашата професия ключови думи.

  1. Появявате се на интервю неподготвен

За да получите работата, трябва да се представите добре на интервюто, но според някои наемащи мениджъри твърде много кандидати за работа не са подготвени за това да опишат ситуации, в които са постигнали успех или са се провалили – и дори не изглеждат заинтересовани. Внимавайте с езика на тялото си, появете се подготвен с въпроси за фирмата и бъдете готов да отговорите на най-често задаваните въпроси. Планирайте да пристигнете с 15 минути по-рано, не повече.

  1. Не сте проучили фирмата, в която кандидатствате

Това е голям пропуск в очите на специалистите по подбор на персонал. Научете историята на фирмата, преди да кандидатствате – слабите места, ценностите и тенденциите в индустрията. Това ще ви помогне да разберете дали фирмената култура е подходяща за вас и също ще покаже на интервюиращия, че наистина ви е грижа за работата и потенциалното бъдеще в организацията.

  1. Не използвате мрежата си от контакти

Както гласи една популярна фраза, не е важно какво знаете, а кого познавате. Контактите ви, както и хората, които те познават, са вашият най-добър източник на възможности за нова работа, особено предвид това, че повечето от позициите дори не се обявяват. В някои полета (като компютърната сигурност) контактите са още по-значими. Понякога е странно да се свържете с хората, когато си търсите работа, но помнете, че този вид общуване ще ви е полезен. Използвайте различни канали на комуникация в зависимост от ситуацията. Ако не сте разговаряли с даден човек от дълго време, просто бъдете открити за това към какво се стремите.

  1. Подценявате се

Дори когато условията на пазара на труда са тежки, не трябва автоматично да приемате каквото и да е предложение за работа (освен ако не сте в крайна нужда). Единственият начин да разберете дали една оферта е справедлива е да знаете колко струват уменията и опитът ви. Информирайте се възможно най-подробно, за да можете да преговаряте за заплатата си. Трябва да решите какъв е минимумът, който сте готови да приемете, и да се опитате да договорите по-високо възнаграждение и/или по-големи социални придобивки, отколкото сте получавали до момента. Най-голямата грешка в преговорите за заплащане е да не преговаряте.

Свързани публикации