10 начина да се успокоите преди интервю за работа

10 начина да се успокоите преди интервю за работа

Кандидатствате за работа и получавате така желаната покана за интервю. Подготвяте се сериозно, разигравате евентуални сценарии, отговаряте на предполагаеми въпроси и знаете, че можете да се справите. И въпреки това, колкото повече наближава моментът на истината, толкова повече се притеснявате и усещате, че изпадате в неконтролируемо състояние. Сега, освен всичко друго, изпадате в ужас дали тази несигурност няма да ви изиграе най-лошата възможна шега и да си глътнете граматиката. Хубавото е, че има начини как да възвърнете самообладание и се появите на интервюто спокойни, мотивирани и уверени. Ето няколко възможни стратегии, които да опитате.

  1. Разходете се

Чистият въздух влияе изключително позитивно – и тук става въпрос не само за усещане, но  за цялостно въздействие върху организма ви. Затова отделете време за кратка разхода преди срещата – отидете до мястото пеша, например. Или ако интервюто е телефонно – направете една обиколка на близкия парк или директно говорете на някоя спокойна пейка там.

  1. Подгответе се за най-лошото

За всяко притеснение има причина. Съсредоточете се и помислете – от какво се опасявате по време на интервюто, какво най-лошо може да се случи? Има ли въпрос, от който се боите или пък тип поведение на интервюиращия, който може да ви смути? Извадете наяве нещата, от които се опасявате и помислете какви са начините да се справите с тях. Така ще отидете подготвени почти за всичко, което зависи от вас и вашите предположения, и ще се чувствате много по-спокойни.

  1. Напишете най-важните неща

Вълнението и притеснението често могат да изиграят лоша шега. Може да се случи така, че да забравите адрес, на кой етаж трябва да отидете, човекът, с когото ще говорите, факти за компанията, които да са ви от полза и прочие важна информация. Запишете всичко това – в бележките на телефона си, например, където да са ви под ръка постоянно и които бихте могли да погледнете минутки преди да започне разговорът.

  1. Планирайте нещо хубаво за след интервюто

Може би не изгаряте от нетърпение да се разговаряте с напълно непознат, когото трябва да убедите, че сте добър професионалист и правилния кандидат за длъжността. Разбираемо. Тогава планирайте нещо, което да правите след интервюто – среща с приятели, хубав обяд, кино, пътуване, шопинг или каквото би подействало за вас. Така ще имате нещо със сигурност положително, за което да се вълнувате и което да ви ободрява.

  1. Хапнете

Наясно сме, че стомахът ви е свит до размерите на топче за тенис на маса. И все пак – храненето е важно. От една страна ще ви даде енергия и ще стимулира процесите в мозъка ви. А това означава по-добра активност по време на разговора. От друга страна, храненето за много хора е част от комфорната им зона – ситуация, която ги успокоява и ги кара да се чувстват по-добре и по-уверени. Затова, колкото и да е трудно, не пренебрегвайте една свежа закуска или вкусен обяд!

  1. Надъхайте се

Няма нищо срамно в това да поговорите на себе си. Нещо повече – науката отдавна е доказала, че това положително действа и наистина ви помага да се мотивирате. Затова кажете си това, което трябва – че заслужавате работата, че сте добър кадър, че можете да се справите и че ще успеете. И не – не сте луди, това е съвсем нормална реакция, която помага. Отдайте й се.

  1. Обадете се на позитивен приятел

Разговор с близък човек, който да ви окуражи, е едно от най-ефективните оръжия в борбата срещу стреса! В такива моменти от притеснение често сме твърде критични към себе си и е нужно някой да ни „върне на земята“ с позитивна нагласа и убедително доводи, че всъщност можем да се справим.

  1. Слушайте музика

Всички имаме любими парчета, които ни действат по определен начин. Селектирайте тези, които ви успокояват или мотивират, съберете ги в плейлист и ги слушайте на път за интервюто или вечерта преди него. Изкуството несъмнено може да повлияе не само на настроенията, но и на цялостни нагласи, а най-светкавично това може да направи музиката.

  1. Използвайте стреса като адреналин

Нервността и адреналинът са изконно свързани. Не е случаен съветът, че в случаите на такова неспокойствие, е важно не да се лъжете, че сте спокоен и че не се притеснявате, а да признаете пред себе си, че сте развълнувани. Вълнението може да бъде позитивна емоция, която да стимулира процесите в мозъка ви и да ви обостри до такава степен, че да надминете себе си по много начини. Затова приемете, че сте развълнувани – но не и притеснени! – и се оставете да ви носи гребенът на адреналиновата вълна!

  1. Не забравяйте, че това е просто разговор

В крайна сметка не скачате с парашут или не заставате пред съд! Това е просто един разговор за вашата кариера и възможностите пред вас. Да, вие сте един от многото кандидати, но хората срещу вас не са единствените, които търсят кадри. Нещо повече – запомнете, че както вие искате работата, така и компанията иска да намери правилния човек, когото да назначи. Напрежението не е само върху вас, но и върху тях. Вие също имате изисквания и въпроси, на които те трябва да отговорят – нещо, което със сигурност изнервя и тях. Така че, отдайте се на разговора и дайте най-доброто от себе си!

Свързани публикации