10 некомфортни стъпки в кариерното ви развитие, които със сигурност ще ви направят по-успешни (част I)

10 некомфортни стъпки в кариерното ви развитие, които със сигурност ще ви направят по-успешни (част I)

За да надминем себе си, за да постигнем по-високи резултати и да не прекъсваме развитието си, е изключително важно колкото се може по-често да излизаме от зоната си на комфорт. Да правим неща, от които се страхуваме, които ни безпокоят или за които не се чувстваме достатъчно уверени или пък подготвени. Ако усещате, че сте твърде спокойни с това, което вършите, и не виждате предизвикателство в него, значи е време за промяна. И тук – както винаги – балансът е важен, тъй като ако излезете твърде далеч от границите на комфортната си зона, стресът може да ви изиграе лоша шега. Ето все пак няколко посоки, в които може да помислите как да провокирате себе си.

  1. Ставайте рано

Освен ако не сте от щастливите „сутрешни хора“, вероятно всяко ставане рано е предизвикателство за вас. Опитайте се да забравите за ставането в последния момент и се  вдигайте от леглото по-рано отколкото е нужно – дайте си час аванс, например, преди да започнете се оправяте за работа и да излезете. Така ще може да се разсъните спокойно, да свършите нещо приятно като за позитивно начало на деня (лека тренировка, приятна закуска, да послушате любима музика) и да влезете в активен режим с настроение.

  1. Справете се с „непостижима“ за вас цел

Хвърлете ако трябва всичките си усилия веднъж, в една посока, за да постигнете нещо немислимо за вас. Може да е спортно постижение, може и да е участие в конференция, на която трябва да представите проект пред десетки души – нещо, което ужасява много от нас. Направите ли нещо такова, бъдете сигурни, че самочувствието, увереността и смелостта за още такива „подвизи“, ще се увеличат и ще продължите да постигате дори още по-немислими за вас цели.

  1. Медитирайте

Все още за много хора такъв тип практики са странни, дори – срамни и безмислени. „Врели-некипели“ им казват някои. Това има своите основания, но ако медитацията работи за вас, пробвайте. Привържениците твърдят, че медитацията подпомага концетрацията, спокойствието, организира потока ви на мисли и успокоява емоционалните ви вълнения. Нещо повече – Харвардският невролог Сара Лазар твърди, че медитацията стимулира важни промени в човешкия мозък, действайки благотворно върху области от него свързани със самоконтрола, фокуса и адаптивността. Надскочете себе си опитайте – има шанс да бъдете приятно изненадани.

  1. Фокусирайте усилията си само върху една задача или проблем

Предвид натовареното работно ежедневие, това да фокусираме вниманието си само върху едно конкретно нещо, може да се окаже рисковано и като цяло е нещо, което повечето избягваме. Най-често избираме така коварния и непродуктивен multitasking. Предизвикателството да се съсредоточите върху една задача и да се занимаете само с нея е голямо, но е нужно да опитате. Учените от Харвард отново ни казват, че това е правилният начин – според тяхно изследване, хората които се занимават с повече от една задачи едновременно, не могат да отделят на нито едната нужния оперативен ресурс, като това влияе силно негативно върху резултата. Трудно е, може би често невъзможно, но опитвайте да се занимавате само с едно нещо винаги, когато можете.

  1. Доброволствайте

За хора със стабилна работа и добра кариера доброволстването често е виждано като нещо срамно – защо някой да дава свободното време и труда си безплатно, след като другаде биха могли да му плащат за това? Това мислене е погрешно – съществуват чудесни каузи, в които човек може да се включи и да отдаде малко от себе си. От една страна това алтруистично действие влияе позитивно върху самите нас, от друга – дава интересен и полезен допълнителен опит, а и създава нови контакти. Множество са случаите, в които такива каузи тотално са променяли мирогледа и търсенията на хората участвали в тях. Защо това да не сте вие?

(Очаквайте и втората част на статията.)

Свързани публикации