10 некомфортни стъпки в кариерното ви развитие, които със сигурност ще ви направят по-успешни (част II)

10 некомфортни стъпки в кариерното ви развитие, които със сигурност ще ви направят по-успешни (част II)

Как бихте могли да провокирате себе си, за доведете уменията и кариерата си до едно ново, по-високо ниво? С първата част на статията зададохме пет възможни стъпки, сега предлагаме още толкова – предизвикателства, които намираме за полезни, важни и градивни.

  1. Говорете възможно най-много пред публика

За много хора „сценичната треска“ все още остава едно от най-големите притеснения. Глософобията (официалният термин, използван за този страх) е нещо, което може да се пребори единствено и само с практика. Затова всеки път, когато имате тази възможност, отдавайте й се – излизайте пред публика, без значение дали са пет души в малка заседателна зала или пред десетки хора. Колкото и ужасяващо да ви изглежда, не спирайте да опитвате. Това ще ви помогне да натрупате полезен опит, който ще ви донесе нужното спокойствие след време.

  1. Говорете с непознати

Разговорите с хора, които не познвате добре – или въобще – често са предизвикателство, което ви кара да се чувствате неловко. Стига да не сте краен интроверт, когато ви се отдаде възможност, въвличайте се в разговори с непознати – на партита, събирания или нетуъркинг събития. Упражнявайте различни стратегии и варианти на това как да се отпуснете, да се почувствате по-спокойни и да проведете един възможно най-неловък за вас разговор.

  1. „Дръжте си езика зад зъбите“

… както гласи популярната поговорка. Да, вероятно в много от случаите сте прави и чувствате, че е почти задължително да си кажете възможно най-директно това, което мислите. Нещо повече – това ви кара да се чувствате добре. Проблемът е, че това усещане рядко трае дълго, но последствията от вашето действия най-често са дълготрайни. Когато сме твърде разпалени и държим да докажем правотата си, обикновено сме твърде емоционални и казваме неща, които попринцип или бихме спестили или бихме представили по друг начин. Ставаме остри и агресивни. А това далеч не води до добри отношения – без значение дали говорим за бизнес или лична среда.

  1. Научете се да казвате „не“

Според изследване на Калофорнийския университет, хората които не могат да отказват, са подложени на по-голям стрес от други, за които тази „вълшебна“ думичка всъщност е нещо ежедневно и употребявано с правилен умисъл. Това е така, защото тези, които никога или рядко казват не, постоянно се нагърбват с ангажименти, които не са по силите им, което води до изтощение и прегаряне. Бъдете честни към себе си и другите, колкото и да ви е трудно да отказвате. Вероятно е този жест на добра воля да ви излезе твърде скъпо.

  1. Спрете да отлагате

Всеки от нас се сблъсква със задачи и ангажименти, които постоянно оставя за магическия ден „утре“, който често никога не идва – или идва след много, много време. Ясно е, че в заетото си ежедневие трябва да се занимаваме и с неща, които не ни се нравят, натоварват ни и с които просто не искаме да се захванем. Но трябва. И колкото по-рано се мотивираме да ги свършим, толкова по-добре за нас – няма да глождят съзнанието ни толкова, колкото ако постоянно ги отлагаме и мислим за тях. Веднъж изчезнали и уредени, оставаме с едно неприятно нещо по-малко, което да имаме наум. А в нашето ежедневие това е голяма победа.

Разбира се, тези съвети са общи отправни точки. За всеки един от вас кариерните предизвикатлелства могат да бъдат напълно различни – важно е да се провокирате и да се опитвате да ги превъзмогвате във всеки един момент.

Свързани публикации