10 неща, които трябва да имате предвид, когато стартирате нов бизнес

3H21KUXVT4

Когато тепърва започвате своя нова компания – независимо в кой сектор – усещането за несигурност поради липсата на опит или специфично познание за това „как работи машината“, е голямо. Някои от най-важните уроци научаваме именно в процеса на работа – преживяваме ги по трудния начин, така да се каже. И всеки трябва сам да премине през това, без значение какви съвети получава оттук и оттам. За други обаче съвсем спокойно можем да почерпим от опита на хора, преминали по същия път. Ето няколко подбрани съвета, които смятаме за важни, полезни и смислени за вашите „първи крачки“.

  1. Делегирайте задължения към други хора, веднага щом бюджетът ви го позволи

Това е ключов момент. В началото може и да не успеете да си позволите нещо такова, но веднага след като капиталът ви го позволи, направете го. Възможно е да издържите година-две като „човек-оркестър“, но не повече. В противен случай рискувате да прегорите още на старта. Инвестирайте в добър екип възможно най-рано – това ще е важно както за вашия пробив, така и за по-късното развитие на компанията.

  1. Поставяйте си в пъти по-големи цели от вашите възможности

Това е чиста форма на провокация, която работи безотказно. Поставяйте си  огромни цели, започвайте мащабни проекти. По този начин, дори и да не изпълните в близко бъдеще поставената „космическа“ цел, то със сигурност ще постигнете по-голям напредък и буквално ще надминете себе си – нещо, което няма да се случи, ако си задавате твърде реалистични и малки планове.

  1. Правете нещата, които не желаете да правите

Да, правилно прочетохте – полезно е да вършите всичко това, което не искате. Твърде често тези задачи се оказват и едни от най-важните. Ако искате да се развивате и в същото време – да се дисциплинирате себе си – правете тези досадни, неприятни и скучни за вас задачи. Винаги, дори когато имате възможност да ги делегирате на някого, оставяйте по една-две за себе си. Ще се учудите колко смислено и каляващо е това решение.

  1. И все пак – има неща, които не трябва да вършите

Отново – не се притеснявайте да делегирате задачи, но този път намесваме въпроса по друга линия. Вече споменахме „прегарянето“. Тук вече става въпрос за функционалност. Много е просто – всеки от нас е добър в различни сфери и не толкова (или понякога – въобще) в други. Научете се да делегирате нещата, с които не можете да се справите. И не се обърквайте с горната точка – има неща, които можете да свършите, но не желаете, защото са досадни, например. Но има и такива, за които просто нямате нужните знания, опит и т.н., и с които не трябва да се нагърбвате, ако искате бизнесът ви да се развива успешно.

  1. Внимавайте с потока от информация

Днес постоянно сме заливани с всякакъв тип информация отвсякъде около нас. Научете се да отсявате това, което е важно за вас, и да не затормозявате себе си с ненужно текучество от знания. Опитайте да откриете няколко източника, на които се доверявате и се осведомявайте от тях. Не позволявайте да бъдете замаяни и объркани в безкрайния поток от съобщения. Това ще ви разсейва, ще подкопае експертизата ви и ще повлияе негативно на разсъдъчните ви способности.

  1. Проумейте вашето лично „защо го правя?“

Винаги трябва да има причина зад финансовите цели, които сте си поставили. Трябва да имате важна за вас идея, философия, стремеж. Нещо, което ви вдъхновява, мотивира, дава ви сили и помага да преживеете сътресенията – което е по-голямо от всички проблеми и пречки по пътя. Открийте го, нужно е.

  1. Рискувайте

Твърде често се оказва, че всъщност някои от най-успешните ни ходове първоначално са били идеи, на които дълго сме реагирали с „Не, няма как да стане, абсурд!“. Без значение дали става въпрос за клиент, който смятаме, че е далеч над нашето ниво или някоя маркетинг стратегия, която е звучи твърде амбициозна и налудничава – рискувайте. Разликата между добрата и лошата идея се появява в резултата, след като бъде направен опит, а не на концептуално ниво.

  1. Оценявайте всеки един ден

Да, накрая на деня винаги си правете равносметка какво сте постигнали или какво не сте. Така постоянно ще знаете къде точно се намирате и колко още ви остава до заветната цел.

  1. Съсредоточете се към един-единствен продукт или услуга

Не се престаравайте още от началото с носене на „две дини под една мишница“. Насочете цялата си енергия, потенциал и ресурс към едно нещо. Усъвършенствайте го, разработете го, развийте го до степен, в която ще е гарант за качество. Чак след това – когато вече сте станали достатъчно големи – започнете стъпки в други посоки.

  1. Създайте добри и трайни връзки с колеги и партньори

Човешкият фактор в бизнес отношенията е изключително важен. Създайте добри и стабилни взаимоотношения, поддържайте активни контакти с хората от вашия бизнес. Разменяйте важна професионална информация или такава, която е свързана с личните интереси на хората около вас. Правете чести срещи или тиймбилдинги. Създайте активен поток от информация – това ще затвърди вътрешните колегиални връзки, а и тези с вашите партньори и клиенти.

Свързани публикации