10 правила за изключително CV, което ще ви изведе далеч пред конкуренцията

10 правила за изключително CV, което ще ви изведе далеч пред конкуренцията

Едно добро CV впечатлява не само с опита, който сте изтъкнали в него, но и с начина, по който сте го представили, подредили, оформили и адресирали. Работодателите не са наивници – колкото по-изрядна е вашата автобиография, толкова по-добри впечатления ще ви създаде тя. А старанието и прецизността, които сте вложили в качественото й изграждане, могат да ви дадат бонус точки, когато опитът ви е близък до този с друг кандидат или пък не е достатъчен. Съдържанието не е всичко – важни са професионализмът и прецизността, с които сте подходили към това ваше автопредставяне и които показват отношение, уважение и сериозност. Ето върху какво е добре да обърнете сериозно внимание, ако искате наистина да изпъкнете.

  1. Нека е до 1 страница

Освен ако не кандидатстване за важна и „висока“ отговорна позиция, е добре CV-то ви да не надвишава една страница. Предвид, че веорято освен вашето има десетки други, то трябва да грабва само и единствено с няколко бързи погледа – нещо, което едва ли ще се случи, ако разпилеете информацията на две страници.

  1. Без грешки!

Със сигурност има рекрутъри, които биха ви простили някоя и друга правописна или граматическа грешка, но много други ще спрат да четат в момента, в който видят такава. Не знаете на кой тип ще попаднете, така че старайте се винаги да сте изрядни – проверете написаното сами, а след това го дайте на ваш близък за още един поглед.

  1. Изпратете CV-то си като PDF

След като изпишете и подготвите своята автобиография в Word, най-добре обърнете файла в PDF формат. Това е добре, защото се използват различни версии на Word, на които текстът ви и стилизациите по него могат да се променят, да изглеждат различно и да загубят структура. PDF форматът е стабилен и при отварянето му такива размествания и промени не могат да се получат.

  1. Именувайте файла ясно

Много хора въвеждат произволни и безсмислени символи (dgweg.pdf, например). Това е ужасно смешно, но и объркващо за самите рекрутъри – предвид, че получават десетки CV-та на ден е важно файловете, които получават, да са добре именувани, за да могат лесно да се връщат към тях. Ivan_Petrov_CV.pdf например е добър вариант.

  1. Използвайте голям шрифт

Също много важно – колкото и да искате да поберете тонове информация на тази една страница, за която съветваме, не намалявайте шрифта. Нека буквите са големи, ясни, с добра разредка – не падайте под размер 10, а най-добре нека бъде 12. Това пак е свързано с първия поглед върху автобиографията ви – никой няма да си направи труда да чете стена от текст с малък шрифт.

  1. Нека е добре организирано и последователно

Важно е текстът да е подреден, подравнен, с равни разстояния между абзаците, а когато е нужно – поместен в таблички. Използвайте с мярка функциите bold, italic и underline – когато едно от тях е приложено към дадена част от текста – заглавие, например – важно е и всички други заглавия изглеждат по същия начин. Пример – ако сте решили да bold-вате позициите, които сте заемали преди, то всички до една трябва да са удебелени.

  1. Привеждайте доказателства

Повечето хора са свикнали да надуват малко постиженията си в своите CV-та и този своеобразен трик става все по-разпознаваем и неубедителен за рекрутърите. Ако изберете да говорите „гръмко“ и хвалебствено за себе си, винаги давайте доказателство – посочвайте с цифри постигнатите от вас резултати, които определят този ваш ценен опит.

  1. Пишете с конкретната представа за съответната работа в главата си

Всяка сфера на работа си има своите специфики, конкретни изисквания, език. Обикновено те са ясно обозначени в обявата, по която кандидатствате – не ги игнорирайте. Следете за ключови думи и ги използвайте в своя текст – покажете, че разбирате и отговаряте на изискванията. Останете в руслото на обявата и не излизайте извън него.

  1. Не включвайте всичко, което сте работили някога

Отново – това е длъжност, която има конкретни измерения и изисквания и вероятно не е съотносима с всичко, което сте правили преди. Махнете от автобиографията си всичко това, което няма връзка с позицията, за която понастоящем кандидатствате – само хабите място и отвличате вниманието от истински ценния ви опит.

  1. Мислете за човека, който ще прочете това CV

Кандидатите се отсяват не от машина, а от човек. Представете си какво би било вие да трябва да минете през десетки автобиографии за един ден и да изберете най-добрите. Какво би ви впечатлило, какво би улеснило работата ви, какво би грабнало погледа ви? Вярно е, че всеки е различна индивидуалност и има различни предпочитания, но тук съществуват и обективни критерии – кратко, добре подредено CV с ясни акценти, които се виждат от пръв поглед и които са защитени с доказателства; лек и обран език без грешки.

Следвайки тези прости и важни правила, много вероятно е да се изстреляте рязко напред към желаната от вас позиция!

Свързани публикации