10 знака, че се справяте добре на интервю за работа

KU273L0WTW

Едно интервю може да бъде доста изнервящо преживяване, особено ако сте кандидатствали на много места, не сте получили отговор, а сега стоите в една стая с потенциалния си бъдещ работодател, коментира Chirag Kulkarni от Inc.com. Всичко, което трябва да направите, е да създадете страхотно впечатление за себе си у интервюиращия и да се надявате, че ще получите работата. Никакво напрежение, нали?

Добрата новина е, че сте се подготвили. Направили сте проучване на пазара, на конкуренцията, на клиентите на фирмата, в която искате да работите, за всеки случай.

Всичко, което ви се иска в момента, е да има как по реакциите на интервюиращия да разберете дали интервюто протича толкова добре, колкото на вас ви се струва. Ето кои са знаците, които ви предвещават успех според Kulkarni:

  1. Интервюиращият се усмихва и езикът на тялото му е положителен

Интервюиращият няма да се смее, да осъществява визуален контакт или да се навежда напред, ако смята да ви зачеркне от списъка. Позитивният език на тялото означава, че той/тя вече се чувства комфортно с вас.

  1. По време на диалога с вас интервюиращият говори много, споделяйки повече за фирмата и за себе си

Рекрутърът нямаше да отвежда разговора в тази посока, ако не се интересуваше от вас.

  1. Интервюто продължава по-дълго, отколкото са ви казали

Това е добре – интервюиращият ви задава повече въпроси, защото е заинтригуван от вашата кандидатура и иска да разбере повече за това, което мислите и което можете да направите за фирмата.

  1. Пита ви дали искате да останете и да се срещнете с някои от другите мениджъри и членове на екипа

Когато интервюиращият иска да ви представи на повече хора в компанията, това най-често означава, че има намерение да ви присъедини към екипа и по тази причина иска да ви запознае с останалите мениджъри.

  1. Интервюиращият говори за бъдещето на компанията и за вашите дългосрочни планове

И двете теми са добър знак, но са особено мотивиращ индикатор, когато се коментират паралелно една с друга по време на интервюто. Това означава, че рекрутърът ви вижда като част от бъдещето на компанията и иска да разбере дали вашите дългосрочни цели включват работа в организация като тази.

  1. Интервюиращият използва език, който включва вас

Изрази като „след като започнете“ или „когато се присъедините към нашия екип“ са вербалните улики, че човекът насреща вече ви вижда на работа в организацията, която представлява. В този случай е хубаво да отговаряте, използвайки същия език, като му дадете да разбере, че вие също виждате себе си на работа там. Реакцията ви ще направи впечатление.

  1. Интервюиращият е изцяло фокусиран върху вас

Телефонът му звъни, получава известия за съобщения и имейли, но не се разсейва. Имате цялото му внимание и съсредоточено слуша отговорите ви. Фактът, че не се разсейва по време на интервюто, дори от хората, които се появяват междувременно, означава, че сте привлекли вниманието му.

  1. Интервюиращият се опитва да ви „продаде“ фирмата

Когато спре да ви задава въпроси и започне да прилага маркетингови стратегии, за да повиши мнението ви за фирмата, то това е страхотен знак. Можете да сте сигурни, че има цялата информация, от която се нуждае, и решението относно назначението ви е положително. Сега се опитва да сключи сделката, като ви каже колко е добре да работите за компания като тази, да ви сподели повече за фирмената култура и какво е да работите там.

  1. Интервюиращият ви пита кога можете да бъдете на разположение

Когато се появят теми като: кога се отваря позицията, на коя дата можете да започнете или за какви други длъжности сте кандидатствали напоследък, това може да ви радва, защото най-често означава, че сте на върха на списъка.

  1. Интервюиращият започва да говори за пари

Това значи, че предложението е на път, защото повечето фирми не споделят информация за заплата, компенсации или социални придобивки, освен с потенциалните си служители, в случая с вас.

Ако разпознавате тези ориентири в поведението на човека отсреща по време на интервю за работа, това означава, че интервюиращият е наистина заинтересован от кандидатурата ви. Сега е ваш ред да дадете положителни знаци и да демонстрирате ентусиазъм за присъединяването към екипа.

Свързани публикации