11 начина винаги да се движите напред, независимо какво работите

4TDHSPIMJ6

Повечето хора мислят, че за да успеят, се нуждаят от талант. Вярно е, че за повечето успехи в бизнеса и на ръководни позиции талантът има ключова роля. Въпреки това има начини да се справите повече от страхотно, дори да ви липсва талант, казва Lolly Daskal от Inc.

 1. Вярвайте в себе си

Когато вярвате в себе си, можете да превърнете бедствието на деня в нова амбиция, а амбицията – в успех. Когато вярвате в себе си и в качествата си, нещо вътре във вас ви казва, че сте по-големи от обстоятелствата и трудностите, че ако се налага, ще се борите докрай, за да успеете. Психолозите от години ни повтарят, че сме архитектите на собствената си реалност. И са напълно прави – когато смятаме, че можем, наистина можем. Това е самоизпълняващо се пророчество, с или без талант.

 1. Бъдете с положителна нагласа

Когато сте с положителна нагласа, виждате по-светлата страна на живота и търсите лъчите надежда. Така е по-лесно да мислите за нещата, които се случват по план, отколкото за онова, което се е объркало. Оптимистите виждат възможности във всичко, независимо дали е позитивно или негативно. Когато търсите доброто във всяка ситуация и във всеки човек, изглежда, че всичко ви носи ценни уроци. Никога няма да оплаквате неуспехите, а ще ги приемате като преживявания, които ви носят полезен опит.

 1. Уважавайте времето

Как избираме да прекараме времето си ни определя и ни различава. Времето е изключително ценно и ограничено благо и онези, които го уважават, знаят как да го използват мъдро, за да постигнат страхотни резултати. Времето може да бъде загубено, инвестирано или уважавано. Няма значение на каква позиция сте, какви са задълженията ви, в коя фирма работите, къде сте ходили на училище или на кой континент живеете – имате 24 часа на ден – 1440 минути, 86400 секунди – толкова, колкото всички останали. Как прекарвате вашето? Ако искате да постигате повече, да печелите повече, да влияете повече, просто трябва да уважавате времето.

 1. Гмурнете се в страстта си

Страстта е горивото, благодарение на което мечтите се превръщат в реалност. Тя е разликата между това да харесвате работата си и да имате успешна кариера. Да се свържете със страстта си е един от най-мощните двигатели на успеха. Когато правите нещо, което обичате, винаги успявате.

 1. Правете каквото е правилно, дори да не е лесно

Винаги имаме избор как да се държим – винаги можем да изберем правилното пред грешното. Да изберем правилното невинаги е по-полярният вариант, затова е важно да се основаваме на по-дълбоките си ценности. Винаги е полезно да знаете за какво се борите, когато се стремите към успеха, особено в най-трудните моменти. Ще бъдете изкушени да поемете по по-лесния път, но ако се ръководите от принципите си, ще устоите.

 1. Поемете контрола

Може би някои условия са извън контрола ви, но винаги има неща, които можете да контролирате. Приемете обстоятелствата, над които нямате власт, и се погрижете за това, което е във ваши ръце. Можете да го направите, като не спирате да се обучавате. Така изборите ви ще са информирани, а действията – целенасочени. Решенията и действията са ключови за постиженията, но само ако не са пропилени в опити за контрол на неконтролируемото.

 1. Бъдете подготвени

Една стара поговорка гласи, че късмет е това, което се случва, когато подготовката срещне възможност. Подготовката позволява неочакваното да е по-малко неочаквано, да не може да ви спре, защото мислите няколко крачки по-напред. Тези, които успяват, са тези, които са готови в точния момент, когато се отвори възможност.

 1. Бъдете мили

Доброто отношение има огромен потенциал. Една мила дума може да промени нечий живот. Добротата, благодарността и признанието не струват нищо, а са всичко на този свят. Давайте, без да очаквате нищо в замяна и това поведение ще ви служи като най-ценното ви богатство.

 1. Правете най-доброто, на което сте способни

Да правите най-доброто, на което сте способни, е по-важно от това да сте най-добрият. Особено когато започвате нещо от нулата или правите голяма промяна, трябва да вложите в начинанието си усилия, упоритост и решителност. Ако позволите на страха, съмнението и тревогите да ви повлияят, това само ще ви забави. Ако се фокусирате върху старанието, няма да имате време да се притеснявате от провала. Както казват, каквото посеете, това ще пожънете.

 1. Полагайте допълнителни усилия

Един от най-значимите принципи за успех във всички полета на живота е волята да положите повече усилия. Това значи да работите по-добре, отколкото се очаква. Изисква се сила на духа, но не и талант. Тази стратегия развива характера, води до по-добра ориентация и изгражда важното качество за проявяване на лична инициатива – всички те са ключови за успеха.

 1. Помагайте на другите

Помощта трябва да е естествено продължение на това, което правите. Въпреки това подобна нагласа не се постига толкова лесно, колкото се очаква. Твърде често тенденцията в обществото ни е хората да бъдат разделени един от друг, което прави лесно да се вглъбите в собствените си проблеми и да не давате на хората онова, от което се нуждаят. Когато изберем да помогнем на някого, правим собствения си живот по-смислен. Zig Ziglar каза, че можете да получите всичко, което пожелаете в живота, ако помагате достатъчно на другите хора да получат всичко, което те искат.

Свързани публикации