11 признака, че ви лъжат

Източник: Flickr.com (Автор: Will Temple)

Източник: Flickr.com (Автор: Will Temple)

Повечето хора са лъжци. Големи лъжци, практикуващи всекидневно.

Проучване от 2002 г., проведено от университета Амхърст в Масачузетс сочи, че 60% от хората лъжат в рамките на 10-минутен разговор. При това, обикновено по 2-3 пъти.

За щастие, има знаци, които обикновено издават лъжците. И е важно те да бъдат запомнени, защото често в работата или при бизнес преговори, способността да уловим лъжеца в момента, е от решаващо значение за успеха.

Онова, което издава лъжците, е неспособността да прикрият поведението на тялото си. Думите им казват едно, но тялото им, обратното. И колкото по-добре познаваме човека, с когото общуваме, толкова по-лесно ще забележим издайническите сигнали. Ето и някои от знаците за лъжа, сумирани в книгата „Телесното поведение на лъжците“ от д-р Лилиан Глас, експерт работил за ФБР.

Бърза промяна в позицията на главата

Ако забележите, че някой бързо прави движение с глава, когато му зададете директен въпрос, вероятно се готви да ви излъже. Движението може да е различно – накланяне настрани, напред или назад.

Дишането се променя

Когато човек лъже, често започва да диша тежко. Това е естествен рефлекс. Следствие е от промяна в сърдечния ритъм – дишането става по-тежко, говорът по-плитък и всичко сочи, че човекът е нервен и напрегнат.

Човекът застава неподвижно

Обикновено при лъжене, човек става нервен и започва да се върти, но понякога е точно обратното и това е сигналът, който ви трябва. Внезапната и пълна неподвижност е знак, че нещо не е наред.

Повтаряне на думи и изрази

Това се случва, защото лъжецът иска да убеди вас и себе си в историята. Друга причина е, че човек така печели време, за да измисли какво да каже.

Докосване или прикриване на устата

Ясен сигнал за лъжа е, когато човекът си прикрива или докосва устата. Сякаш не иска да обсъжда дадена тема.

Инстинктивно прикриване на уязвими части от тялото

Такива части може да са гърлото, гърдите, вратът, главата. Вероятно е подсъзнателно усилие да се прикрием пред приближаващи неприятности, които могат да произтекат от лъжите ни.

Лъжците мърдат с крака

Тук тялото взима инициативата. Човек е нервен и не може да си намери място. А и иска да се махне от цялата ситуация. Краката дават силен сигнал, твърди д-р Лилиан Глас.

Дават твърде много информация

Когато някой ви дава твърде много информация – особено ако тя не е поискана или нужна – много вероятно е да ви лъже. Лъжците смятат, че като говорят много и са обстоятелствени, ще спечелят доверието на слушателя.

Трудно им е да говорят

Ако гледате записи на обвиняеми, които биват разпитвани, ще видите, че обикновено им става все по-трудно да говорят в хода разпита. Причината е, че нервната система намалява притока на слюнка в моменти на стрес, и устата на човек буквално пресъхва. Разбира се, това може да се случи и при други стресови ситуации, не само при лъжене.

Сочат много

Лъжците често стават враждебни и започват да се отбраняват, тъй като разбират, че вероятно сте ги хванали. Опитват се да обърнат ситуацията и започват да ви сочат, за да насочат разговора към вас.

Гледат ви, без да мигат

Мнозина лъжци избягват директния визуален контакт. Но някои лъжци си дават допълнително труда да правят обратното – гледат ви и не мигат. Така се опитват да ви уверят в искреността си и да ви изманипулират. При честните разговори човекът обикновено неволно си отмества погледа, но лъжците се опитват да действат по обратния начин.

Свързани публикации